vestnik

(CANKOVA) Maja začetek gradnje vrtca, zadeva s konopljo se premika z mrtve točke

Ines Baler, 27. 4. 2021
Aleš Cipot
Danilo Kacijan,
Aktualno

Cankovski župan Danilo Kacijan pravi, da je vsak začetek težak, obenem pa opaža, da so ljudje glede novih priložnosti velikokrat skeptični.

Občina Cankova je na javni razpis za sofinanciranje investicij v vrtcih in osnovnem šolstvu v proračunskem obdobju 2021–2024 prijavila prizidavo vrtca Cankova. Poslopju osnovne šole želijo prizidati manjši objekt za potrebe vrtca, ki ima že sedaj urejene prostore v delu cankovske šole. Prijavili so vrtec s petimi oddelki. V obstoječem delu šole bodo uredili dve igralnici, v novem objektu pa tri igralnice, večnamensko igralnico ter prostore za osebje. Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport bo v omenjenem obdobju za investicije v vrtce namenilo 13,3 milijona evrov, v letu 2021 tri milijone. »Narejen je bil tudi prioritetni vrstni red. Na prvem mestu je kočevska občina, mi pa smo drugi v Sloveniji,« pravi župan Danilo Kacijan, ki se nadeja uspeha na razpisu. Občina je z javnim naročilom že izbrala tudi izvajalca del. Prejeli so štiri ponudbe, izbran je bil GDO, d. o. o., iz Gornje Radgone.

cankova, prostor za nov vrtec
Ines Baler
Novi prostori vrtca bodo umeščeni med občinsko stavbo in šolskim poslopjem.

Vrednost investicije je dobrih sedemsto tisoč evrov. Kacijan pravi, da bo pristojno ministrstvo prispevalo polovico od tega, sredstva pa pričakujejo tudi od Eko sklada. Občina ima v proračunu za ta namen predvidenih 300 tisoč evrov. Rezultate razpisa, tudi pogodbo, po besedah župana pričakujejo do konca meseca, dela naj bi se začela maja in potekala do septembra prihodnje leto. 


Nadaljujejo se tudi aktivnosti, povezane z investicijo v poslovni coni Cankova.

Poročali smo že o projektu zavoda Tehnologije TVG – Inštituta za trajnostne tehnologije, ki se navezuje na pridelavo in predelavo industrijske konoplje. V poslovni coni se načrtuje ureditev poslovnih in predelovalnih  prostorov. Glede na časovnico naj bi se maja sejala industrijska konoplja, v drugi polovici leta pa naj bi bili postavljeni skladišče, sušilnica in dekortikacija. Kacijan pravi, da je bilo v vmesnem času sklenjenih še nekaj pogodb s kmeti za sejanje te rastline. Ni še vse urejeno, se pa zadeva premika z mrtve točke. Cankovski župan dodaja, da je vsak začetek težak, obenem pa opaža, da so ljudje glede novih priložnosti velikokrat skeptični. »Tudi miselnost o konoplji bo treba spremeniti. Večina ljudi ob tej besedi sprva dobi negativni prizvok, vendar ni tako. Rastlina se po svetu uporablja za marsikaj, od gradbeništva do zdravstvenih namenov, samo v Sloveniji je tega še malo.« 

cankova vrtec konoplja