vestnik

Čeferin: "Težko sprejemam ukrepe, ki so pretirani"

Vestnik.si, 16. 4. 2020
Profimedia
Aleksander Čeferin je trenutno fokusiran le na svoje delo predsednika Evropske nogometne zveze.
Aktualno

Predsednik Uefe poziva Slovence, naj se ne pustijo utišati.

Eden od naših bralcev, ki ne želi biti imenovan, je pa doma v Murski Soboti, nam je sporočil, da ga je pred kratkim prijetno presenetil predsednik Uefe Aleksander Čeferin. Ta si je v zadnjih tednih pridobil simpatije še pri veliko drugih ljudeh in marsikdo od njih bi ga rad videl v bližnji prihodnosti tudi na enem od vodilnih političnih položajev v Sloveniji.


Naš bralec se je odločil, da v teh negotovih časih Čeferinu napiše pismo in se mu zahvali za to, da je ob težkih razmerah javno pozval naš trenutni politični vrh, naj nameni prebivalcem naše države več nasmeha, spodbude in pozitivnih misli namesto preveč omejevalnih ukrepov, žuganj s kaznimi in turobnih napovedi. »Neizmerna hvala za to, da ste eden redkih ljudi, ki si v teh časih upa izražati tudi – recimo temu – drugačno mnenje od tistega, ki nam ga na neki način zapovedujejo vodilni v državi,« je v uvodu zapisal bralec.

In nadaljeval: »Pa smo zelo odgovorni v tej deželi. Živim v Murski Soboti in mesto je večkrat videti opustelo, kot da tu nobeden ne bi živel. Disciplina in samodisciplina sta na visokem nivoju med ljudmi in lepo ste rekli, da jih nihče ne pohvali, se jim ne nasmeji in iskreno, z dušo, nagovori. Vse je tako hladno, sterilno in zapovedujoče. Ustvarila se je takšna psihoza, da je videti, kot da ne smemo niti po povsem človeških opravkih.« Naš bralec je nato med drugim opozoril tudi na težave ločenih staršev, ki živijo v različnih občinah kot njihovi otroci. Ko jih želijo videti, se morajo peljati čez več občin, in čeprav imajo vsa potrebna dokazila, se na pot odpravljajo s cmokom v grlu, saj se zavedajo, da jih lahko kje ustavi policija. Kar za marsikoga ni ravno prijetno, pa čeprav ni prav nič kriv.  

»Gospod Čeferin, če se boste kdaj odločili vstopiti v politiko, vas bom podprl. V celoti primanjkuje takšnih, do sveta odprtih ljudi. Včasih se mi zdi, da živim v Butalah, kjer so si zdaj tudi ljudje postali ovaduhi in sovražniki,« je ob pozdravih prvemu možu evropskega nogometa sklenil svoje pismo naš bralec.   

Aleksander Čeferin mu je lastnoročno odpisal še v istem dnevu. »Zahvaljujem se vam za vaše sporočilo, spodbudo, predvsem pa za vaše zaupanje. Strinjam se z vami, da smo Slovenci zelo odgovorni ljudje, delavni in skrbni. Prav je, da v posebnih, izrednih razmerah spoštujemo navodila in ukrepe, sprejete zaradi zaščite vseh nas in javnega dobra. To nas velika večina dosledno, malodane vzorno, tudi počne,« je v uvodu zapisal Čeferin. Nato pa prešel k bistvu: »Je pa dejstvo, da sam kot državljan težko sprejemam ukrepe, ki so očitno pretirani, prekomerni in sami sebi namen. Še težje pa sprejemam to, da se o tem ne sme govoriti, da tega ni dovoljeno izpostaviti, da je vsak diskurz ali zgolj pomislek kategorično označen kot sovražen in kot nekaj, kar je treba v kali zatreti. To me žal spominja na ene druge čase, ki si jih nikakor ne želim.« Za konec svojega pisma je Čeferin izrazil besede spodbude in podpore: »Kot najbrž veste, vselej poudarjam, in resnično verjamem, da se Slovenci morda niti ne zavedamo, v kako lepi deželi živimo, s prelepo naravo in dobrimi, srčnimi ljudmi. In za to se je vredno boriti, za to se je treba boriti. To je dolžnost vsakega od nas in vseh nas skupaj. Da se ne pustimo utišati! Zase vsekakor vem, da tega ne bom nikoli in nikdar dovolil. Vse dobro in lep pozdrav v prekrasno Pomurje!«

aleksander ceferin
M24.si
Aleksander Čeferin: "Kot državljan težko sprejemam ukrepe, ki so sami sebi namen." FOTO M24.si

Omenjeni bralec nam je povedal, da je bil po prejemu pisma neizmerno hvaležen Čeferinu za odgovor, ki mu je tako vnovič pokazal, da je velik človek. Predsedniku Uefe, njegovim bližnjim, Prekmurju in celotni Sloveniji je zaželel vse najboljše ter še sporočil Čeferinu, da ima odslej v Murski Soboti novega prijatelja.

52-letni nekdanji odvetnik iz Ljubljane je že pred dobrim tednom javno razkril, ali bi želel kdaj postati predsednik države ali slovenske vlade. »Nisem še razmišljal o tem, ali bi lahko kandidiral za katerega od državnih položajev – in če bi kandidiral, kakšno podporo lahko dobim. Sem pa res dobil kar nekaj sporočil in pozivov, ki so želeli nekaj takega. A zdaj sem predsednik Evropske nogometne zveze in razmišljam le o tem,« je takrat povedal Čeferin. Jasno je, da bi bilo povsem nespametno, če bi sedaj zapustil položaj predsednika Uefe, ki velja za enega najboljših in najbolje plačanih poklicev v Evropi. A kljub temu Čeferin ni zanikal možnosti, da bi ga kdaj v prihodnosti zainteresiral položaj vodilnega politika naše države: »V tem trenutku sicer nimam občutka, da bi me lahko. Sem se pa v življenju že navadil na to, da je pri takih stvareh bolje biti tiho. Oziroma reči zgolj, da je treba uživati v tem trenutku in dobro opravljati svoje delo. Kaj bo prinesla prihodnost, pa bomo videli.«
Za konec pa še en podatek o Čeferinu, ki ga morda niste vedeli. Poleg tega, da ima črni pas (3. dan) v shotokan karateju, je tudi velik ljubitelj moto športa in je že petkrat prečkal Saharo: štirikrat z avtomobilom in enkrat z motociklom.  

aleksander-čeferin uefa ukrepi