vestnik

Občina na Goričkem sprejela odlok o turistični taksi. Koliko bo znašala?

D. N., 16. 9. 2023
Jure Kljajić
Slika je simbolična.
Aktualno

Na eni izmed minulih sej so svetniki v Kuzmi sprejeli odlok o turistični in promocijski taksi. Medtem cena vrtca ostaja nespremenjena.

Cena programov predšolske vzgoje v enoti vrtca pri Osnovni šoli Kuzma ostaja taka, kot je bila v veljavi doslej, to je 526 evrov. Svetniki Občine Kuzma namreč na zadnji seji niso podprli predlagane nove ekonomske cene vrtca, ki bi bila za 40 evrov višja od dosedanje in bi začela veljati 1. septembra. Zvišanje je predlagala osnovna šola, saj da sedanja cena ob upoštevanju najvišjega normativa 62 otrok ne pokriva več stroškov vrtca. Župan Jožef Škalič je ob tem svetnike opozoril, da bo v primeru negativnega poslovanja vrtca izgubo morala pokriti občina.

Uvedli turistično takso

Svetniki so odločali še o odloku o turistični in promocijski taksi, o odloku o občinskih cestah ter o pravilniku o dodeljevanju pomoči za spodbujanje razvoja gospodarstva v občini. Oba odloka in pravilnik so v prvi obravnavi soglasno sprejeli ter hkrati potrdili sklep, da vse naštete dokumente do druge obravnave pregledajo in o njih odločajo pristojni občinski odbori in komisije ter javnost. Kot je pojasnil direktor občinske uprave Milan Matiš, do sedaj odloka o turistični in promocijski taksi v občini niso imeli, saj niso imeli ponudnikov, ki bi oddajali nastanitvene objekte. Po odloku bo turistična taksa za prenočitev ene osebe znašala 1,30 evra dnevno, na osnovi te cene znaša promocijska taksa 0,32 evra, obe taksi skupaj tako naneseta 1,60 evra za osebo na dan. Podobno kot je bilo pojasnjeno za omenjeni odlok, velja tudi za pravilnik glede dodeljevanja pomoči za spodbujanje razvoja gospodarstva, doslej pravne podlage za tovrstno pomoč niso imeli. »V proračunu smo za ta namen že zagotovili nekaj sredstev, a jih brez pravne podlage ne moremo podeljevati,« je dodal župan.

občina-kuzma kuzma turizem turistična-taksa