vestnik

Čistilna naprava Hotiza še vedno ne očisti dovolj. So preslišali opozorila?

Majda Horvat, 25. 2. 2023
Majda Horvat
Čistilna naprava na Hotizi kljub rekonstrukciji ne zagotavlja ustreznega čiščenja odpadne vode.
Aktualno

Pri hrvaškem podjetju Tehnix pravijo, da je težava v občasno preveliki količini vode.

Obnovljena komunalna čistilna naprava na Hotizi, ki je bila uradno izročena v uporabo aprila 2022, še vedno ne zagotavlja ustreznega čiščenja odpadne vode, ki se izliva v potok Jedro. Voda je še vedno preveč obremenjena z organskimi spojinami, ki se merijo v vzorcih na podlagi biokemične potrebe po kisiku ali kemične potrebe po kisiku. Zaradi neustreznega delovanja podjetje Eko-park naprave še vedno ni vzelo v upravljanje.

Pri hrvaškem podjetju Tehnix iz Dolnjega Kraljevca, ki je lani izvajalo rekonstrukcijo čistilne naprave, poudarjajo, da naprava deluje 24 ur na dan, se pa v deževnih obdobjih zaradi hkratnega dotoka odplak iz kanalizacijskega omrežja in padavinske vode na čistilni napravi pojavi velika količina odpadne vode. Problem je rešljiv z uravnoteženjem dotoka vode na napravo in vzpostavitvijo sistema, ki bi to zagotavljal, pravijo pri podjetju. »Tak sistem bi bil po mnenju strokovnjakov rešitev v primerih velikih padavinskih obremenitev, s čimer bi dobili enakomeren dotok vode in pravilne izhodne parametre,« so še sporočili iz podjetja Tehnix. Kanalizacijski sistem na Hotizi zajema približno šest kilometrov cevovodov in dve prečrpališči, v delu omrežja pa se sanitarne in padavinske vode mešajo.

Še danes ne deluje ustrezno 

Tehnix je nedavno pri čistilni napravi izvajal dela. Po naših informacijah so skušali ponovno usposobiti Imhofov usedalnik, ki so ga ob rekonstrukciji naprave zasuli z gramozom. In to kljub opozorilom strokovnjaka, da to lahko privede do težav. Te so se pojavile že junija lani, ko naj bi zaradi večje količine padavinske vode po neurju prišlo do prevelike obremenitve naprave, pritisk vode pa naj bi privedel do izliva komunalnega blata v potok. Pri podjetju Tehnix so takrat odgovornost za onesnaženje zavrnili rekoč, da so fotografije onesnaženega potoka, ki smo jim jih poslali v ogled, verjetno iz časa pred izvedbo rekonstrukcije naprave. Takrat so nam tudi sporočili, da podrobno prilagajanje naprave še poteka in da bodo v približno tridesetih dneh dosegli ustreznost parametrov ter samostojno delovanje naprave z daljinskim nadzorom.
Toda čistilna naprava s kapaciteto 950 populacijskih enot, kar je enaka zmogljivost kot pred rekonstrukcijo, in ki prečisti letno približno 31 tisoč kubičnih metrov odpadne vode, še danes ne deluje ustrezno.

Iskali so cenejšega

Občina Lendava je razpis za izvedbo rekonstrukcije čistilne naprave na Hotizi objavila prvič septembra 2021 in drugič decembra 2021. Na prvega se je prijavilo podjetje Legartis, ki je bilo pripravljeno sanacijo čistilne naprave izvesti za 333 tisoč evrov, vendar z drugačno tehnološko rešitvijo od zdajšnje. Legartisova ponudba je presegla zagotovljena sredstva v proračunu, prav tako dogovora niso prinesla pogajanja. Občina je razpis ponovila, s hrvaškim podjetjem pa je bila januarja 2022 sklenjena pogodba v višini približno 200 tisoč evrov. Ob odprtju čistilne naprave aprila lani je takratni minister za okolje Andrej Vizjak dejal, da so v načrtu za okrevanje in odpornost sredstva namenjena tudi za podporo takim projektom. »Verjamem, da bo občina uspela s kandidaturo za ta sredstva in da bomo s 60 odstotki tega denarja pripomogli k sofinanciranju te naložbe.« To naj bi po Vizjakovih besedah znašalo 130 tisoč evrov. Ali so bila plačila že tudi izvedena, pa ni podatkov. 

čistilna-naprava hotiza