vestnik

Članici dueta Beročka zmagovalki državne revije Napev - Odsev

Vestnik.si, 19. 11. 2023
FB Komorni zbor Orfej
Članici dueta Beročka sta osvojili prvo mesto na državni reviji Napev - Odsev.
Aktualno

Javni sklad za kulturne dejavnosti je tudi letos organiziral državno revijo poustvarjalcev glasbenega izročila Napev - Odsev, ki je potekala v kulturnem domu Dolsko pri Ljubljani.

Na reviji se je predstavilo devet nastopajočih, ki so se za mesto na državni ravni potegovali na območnih srečanjih, na podlagi ponovnega poslušanja posnetkov vseh zasedb z dodeljeno državno ravnjo pa so jih izbrali strokovni spremljevalci. 

Na državni reviji so tako nastopile Dečve, pevke Folklorne skupine Sava Kranj, Fantje z Viča iz Kulturno-umetniškega društva (KUD) Židan Parazol Ljubljana, pevci ljudskih pesmi Kranjski furmani iz Kulturnega društva akademske folklorne skupine Ozara Kranj, Drumlce iz KUD Židan Parazol, Beročka iz Zavoda Herbija Prlekija, glasbeni sestav Folklorne skupine Leščeček Kulturnega društva Slavko Ostrec Veržej, Maroltovke iz Akademske folklorne skupine France Marolt, Kantadore iz Kulturnega društva Gradin ter Maroltovski godci iz Akademske folklorne skupine France Marolt. 

Nastopajoče, katerih program je moral temeljiti na ljudskem glasbenem izročilu in je moral biti dolg od 5 do 8 minut, je spremljala tričlanska strokovna žirija, ki so jo sestavljali Matej Jevnišek, Gregor Budal in Naja Zapušek. Po njihovem mnenju se je na reviji najbolje predstavil ravno pomurski duet Beročka, ki ga sestavljata Marinka Prelog in Selma Franov iz Ljutomera, sicer tudi članici Komornega zbora Orfej. Zapeli sta štiri ljudske pesmi, in sicer Kak so me mati navadili, Na klinčku visi kikelca, Obljubim ti z menoj si venčke plesti in Jaz sem deklica nevesta. Pesmi so tematsko povezane s prehodom dekleta v bolj zrelo, ženitovanjsko obdobje, je povedala Franova. Drugo mesto je pripadlo zasedbi Kantadore, tretji pa so bili Kranjski furmani. 

jskd državna-revija-poustvarjalcev-glasbenega-izročila napev-odsev duo-beročka
Kaj zdaj berejo drugi