vestnik

Covid-19 odslej v družbi prehlada in gripe

STA, R.Š., 1. 4. 2023
Jure Zauneker
Fotografija je simbolična.
Aktualno

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) od danes dalje covid-19 obravnava kot ostale okužbe dihal, s čimer bodo prenehali z dnevnim poročanjem o številu zasedenih postelj za okužene s koronavirusom. V veljavi pa ostajajo priporočila za obiskovalce domov za starejše in drugih socialno-varstvenih zavodov, so sporočili iz NIJZ.

Podatke o bolnišničnih obravnavah akutnih respiratornih okužb, bodo na NIJZ sicer spremljali še naprej, nekateri podatki pa bodo prosto dostopni prek portala OPSI (Odprti podatki Slovenije), ki je dostopen na: sta.si/qS3vVW.S 6. majem pa bodo ukinili SMS obveščanje o rezultatih testov na covid-19, ki so jih pacienti prejemali ob testiranju. Pacienti bodo o rezultatih testiranja lahko obveščeni preko mobilne aplikacije ali portala zVEM in sicer v dokumentu Seznam testiranj.

Uporabnike, ki aplikacije zVEM ne uporabljajo, bodo o rezultatu obvestili izvajalci testiranja, pri čemer je za izvajalca testiranja obvezno zagotoviti zanesljivo obveščanje predvsem pozitivnih pacientov, so še zapisali na NIJZ.

Včeraj je po več treh letih "sledenja" zadnjič podatke o zasedenosti covid oddelkov v bolnišnicah objavil tudi Covid-19 Sledilnik, ki se je v času epidemije uveljavil kot eno najbolj uporabnih orodij za spremljanje razširjenosti koronavirusa v državi. In kakšno je bilo na zadnji "uradni dan spremljanja" stanje v Pomurju? V četrtek smo v regiji našteli 15 okužb s covidom, v murskosoboški bolnišnici pa so imeli v petek, 31. marca, v tako imenovani rdeči coni štiri covidne bolnike.

nijz koronavirus covid-19-sledilnik epidemija nacionalni-inštitut-za-javno-zdravje