vestnik

(Dan varne rabe interneta) V ospredju problematika idealiziranih objav na družbenih omrežjih

Vestnik, STA, 8. 2. 2022
Nataša Juhnov
Letos opozarjajo na problematiko spletnih prevar, zavajanj in neresničnih vsebin na spletu, ki imajo negativen vpliv na mladostnike.
Aktualno

Današnji dan varne rabe interneta bo potekal v duhu osveščanja mladih o prevarah in neresničnih vsebinah, s katerimi se lahko srečajo na spletu. V okviru prizadevanj za dvig ravni javne obveščenosti o tej problematiki bodo potekale različne aktivnosti pristojnih organizacij in podjetij.

Na točki osveščanja o varni rabi interneta Safe.si, ki deluje v okviru Fakultete za družbene vede Univerze v Ljubljani, letos opozarjajo na problematiko spletnih prevar, zavajanj in neresničnih vsebin na spletu, ki imajo negativen vpliv na mladostnike. Posebno pozornost letos posvečajo problematiki idealiziranih objav na družabnih omrežjih in opozarjajo, da mladostniki zaradi nedoseganja lepotnih idealov, ki jih vsiljujejo nerealne spletne objave, postanejo obsedeni z zunanjim videzom, nezadovoljni z lastnim telesom, imajo občutke manjvrednosti, so pod pritiskom, razočarani in nesproščeni.



Na Statističnem uradu RS (SURS) pa so ob svetovnem dnevu pripravili nabor podatkov o zaščiti zasebnosti in srečevanju z neresničnimi informacijami na internetu med mladimi v Sloveniji. Z neresnično ali dvomljivo vsebino se je na novičarskih spletnih straneh ali družbenih medijih srečalo skoraj sedem od 10 mladih. Več kot polovica mladih, ki so videli neresnično informacijo, je na različne načine preverilo njeno resničnost, 46 odstotkov pa resničnosti informacij ni preverila, največkrat zato, ker so že vnaprej vedeli, da je informacija ali njen vir nezanesljiv, navajajo na Sursu.

internet pexels-picjumbocom-196655
Pexels
Današnji dan varne rabe interneta bo potekal v duhu osveščanja mladih o prevarah in neresničnih vsebinah, s katerimi se lahko srečajo na spletu.

Dan varne rabe interneta je evropska mreža informacijskih centrov Insafe prvič obeležila leta 2004, odtlej pa je prerasel evropske meje in ga sedaj obeležujejo že v okoli 140 državah po svetu. Od leta 2005 v mreži sodeluje tudi Safe.si.

internet varnost dan