vestnik

Inženirka leta 2021 je vodja projektov v podjetju Kolektor Group. Preberite še, kdo sta bili nominiranki iz dveh pomurskih podjetij

Vestnik.si, 11. 1. 2022
Arhiv organizatorja
Inženirka leta 2021
Aktualno

V Predsedniški palači je bila razglašena inženirka leta 2021. To je postala Nataša Kovačević iz Kolektor Group. Med desetimi nominirankami sta bili tudi dve inženirki iz pomurskih podjetij.

Na pobudo Siemensa Slovenije, v soorganizaciji agencija Mediade in IRT revije je bilo letos četrtič izbranih deset nominirank za inženirko leto. Izbrane so bile, ker organizatorji menijo, da bodo lahko najbolj prispevale k navduševanju mladih za inženirstvo, tehniko, naravoslovje in inovativnost. Z izborom naslavljajo problem nevidnosti inženirk v družbi, obenem pa želijo pokazati, kako zanimive stvari počnejo in kako s svojim znanjem prispevajo k napredku. 

Kdo sta inženirki iz pomurskih podjetij? 

Letošnje nominiranke so bile Adina Mlivić (BSH hišni aparati d.o.o. Nazarje), Božidarka Radović (Better d.o.o.), Branka Kranvogl (Cleangrad), Dijana Makivić Grilc (GEN-I), Judita Zupančič (Krka Novo mesto), Lea Naglič (Nicelabel), Nataša Kovačević (Kolektor Group), Špela Jernejc (Procesni inženiring), Špela Jug (Lek), Tjaša Zupančič Hartner (Varis Lendava)

inženirka leta, nominiranke
FB Inženirke in inženirji bomo
To so nominiranke za inženirko leta 2021.

Branka Kranvogl je vodja projektov v ljutomerskem podjetju Cleangrad. Kot so zapisali organizatorji akcije, se inženirka ukvarja s planiranjem, projektiranjem in validiranjem čistih prostorov. "Je delovna, komunikativna, trmasta in radovedna ter si nikakor ne zna predstavljati brezdelja, saj, odkar pomni, zgrabi za vsako delo," so jo opisali. Dodajajo, da je Kranvoglova s sodelavci sodelovala pri izgradnji proizvodnih in polnilnih linij, kjer poteka proizvodnja cepiva proti covidu-19 in prispevala svoj kamenček v mozaik, da je cepivo proti covidu-19 prišlo na trg, kar se da hitro. »Mladim dekletom sem lahko zgled, saj sem brez strahu stopila svojim ciljem naproti. Kot mlada mamica brez delovnih izkušenj sem iskala zaposlitev v smeri inženirstva in tudi uspela. Vsak neuspeh mi je dal le še dodatno motivacijo za učenje in delo, zaradi tega nikoli nisem obupala,« pravi. 

Branka Kranvogl, cleangrad
Arhiv izbora
Branka Kranvogl.

Tjaša Zupančič Hartner je vodja oddelka operativne odličnosti v podjetju Varis Lendava. Pri delu se srečuje z izzivi s področja razvoja in raziskav materialov in tehnologij, kontrole surovih, tehnoloških postopkov, kontrole končnih izdelkov ter standardizacije. Organizatorji navajajo, da Zupančič Hartnerjeva pomaga, koordinira interna in eksterna izobraževanja s področja tehnike in organizacije procesov ter sodeluje pri zunanjih presojah proizvodnega procesa. Je tudi mentorica zagonskega podjetja in sodeluje z gospodarskim ministrstvom kot ocenjevalka tako imenovanih S4 projektov. »Delati v inženirskem, 'moškem' svetu, je praviloma zelo enostavno, saj govorimo isti jezik; jezik inženirjev. Napredovati, včasih tudi sodelovati pa je lahko izziv. Naša (ženska) pomembna prednost je, da smo čustveno inteligentne, predane, potrpežljive, delovne, drugače se lotimo izzivov. Le od nas samih odvisno, koliko si upamo stopiti iz povprečja,« meni. 

Tjaša Zupančič Hartner, varis lendava, inženirka leta
Arhiv izbora
Tjaša Zupančič Hartner.

Razglasitev je potekala v spletnem prenosu, za inženirko leta 2021 pa je bila izbrana Nataša Kovačević, vodja projektov v podjetju Kolektor Group. 

inženirka-leta nominiranke izbor