vestnik

Bodoči srednješolci: »Danes je zlata vredno, da nisi številka, ampak oseba«

Ines Baler, 16. 5. 2022
Nataša Juhnov/Vestnik.si
Slika je simbolična.
Aktualno

Na Gimnaziji Murska Sobota si želijo dodatnega oddelka. Na Dvojezični srednji šoli Lendava opozarjajo na odhod mladih v druge kraje Slovenije.

Bodoči srednješolci so v začetku aprila oddali prijave za vpis v srednje šole, do konca meseca pa so lahko odločitev še spremenili in prijavo prenesli na drugo šolo. Po podatkih ministrstva za izobraževanje, znanost in šport se je za nekaj več kot 25 tisoč razpisanih mest do roka prijavilo nekaj manj kot 21 tisoč učencev. Prijavo je v celotni državi preneslo 817 kandidatov. Ker je bilo za nekatere programe malo prijav, je ministrstvo obseg razpisanih mest zmanjšalo za 536. Največ kandidatov, 9002, se je prijavilo za programe srednješolskega strokovnega izobraževanja, 7510 za gimnazijske programe, 3916 za programe srednješolskega poklicnega izobraževanja in 555 za programe nižjega poklicnega izobraževanja.

Osnovno šolo bo letos končalo nekaj manj kot 20 tisoč devetošolcev. Ali bodo v katerem programu uvedli omejitev, bo znano 24. maja, prav tako, ali se bo ministrstvo odločilo za povečanje obsega razpisanih mest nekaterih programov. To si želijo na Gimnaziji Murska Sobota, kjer je tako za program splošne kot športne gimnazije prijavljenih več mladih, kot je razpisanih mest. Šola je po besedah ravnatelja Romana Činča za to tudi zaprosila. »Želimo si več vpisnih mest ali za splošni ali športni program. Če bomo dobili dodaten oddelek splošne gimnazije, bomo morali pri športnem omejiti vpis. Je pa sedaj vse po normativih, prijavljenih je 36 učencev za športni oddelek, kar pomeni dva razreda po 18 dijakov,« pravi in dodaja, da je možnost, da sprejmejo vse, ki so izrazili željo po izobraževanju pri njih. Na gimnaziji so si tudi v minulih letih prizadevali za dodaten oddelek športne gimnazije, a jim ministrstvo tega ni odobrilo, ker je navadno primanjkovalo nekaj prijav za polna dva oddelka. Interes za soboško gimnazijo se v zadnjih letih povečuje, pravi Činč, je pa res, da skozi leta niha. »Pomembna se mi zdi socializacija z okoljem, spoznavanje mesta in okolice, ohranjanje vezi tudi z mladimi, ki se izobražujejo na sosednji poklicni šoli, ker je bil marsikdo od njih sošolec v osnovni šoli. Menim, da šola ni sistem, ki bi ljudi izolirala, ampak jih mora povezovati, zato v tem, da se gimnazija in Srednja poklicna in tehniška šola Murska Sobota povezujeta, vidim prednost,« pravi ravnatelj. Seveda pa ponujajo tudi obšolske dejavnosti, ki popestrijo šolski vsakdan.

ekonomska-šola-murska-sobota, dijaki, študenti, šola
Maja Hajdinjak
Slika je simbolična.

Na Dvojezični srednji šoli Lendava pravijo, da so s prijavami zadovoljni, število pa je primerljivo s preteklim letom. »Tisto, kar nas že vrsto let skrbi, pa je majhen vpis v gimnazijo. Učenci se razpršijo po celotni Sloveniji, v Mariboru in Ljubljani jih je preveč, medtem ko v večini drugih mest premalo. Se pa potem ti k nam vračajo in se vpisujejo v prvi, drugi, celo v tretji letnik,« opozarja ravnateljica Silvija Hajdinjak Prendl. Meni, da svetovalnim službam v osnovnih šolah ne bi bilo treba učencev usmerjati iz regije. »Zakaj ne bi v času srednje šole ostali doma? Tisti, ki gredo drugam, se pogosto težko prebijejo skozi sito, če že, pa imajo težave s prilagoditvijo ali ostanejo v drugem okolju in se ne vrnejo. Največji problem vsega je, da doma ne vidijo perspektive,« pove in doda, da so srednješolski ravnatelji osnovne šole tudi že večkrat opozorili na ta problem. Ravnateljica meni, da so prav majhne šole tiste, ki ponujajo na primer individualni pristop. »V današnjem času je zlata vredno, da nisi številka, ampak oseba,« je pristavila. Dotaknila se je tudi majhnega zanimanja za deficitarne poklice, kar je po njenem mnenju povezano z nizkimi plačami na tistih delovnih področjih. Je pa zadovoljna s tem, kako sta se pri njih prijela razmeroma nova programa frizer in predšolska vzgoja. Na lendavski šoli so vse programe za zdaj pustili odprte, če bi se morda še pri kom pojavil interes. »Inštalater strojnih izolacij ima tudi obljubljeno štipendijo Eko-parka in res bi bilo dobro, če se še kdo odloči za ta poklic,« poziva Hajdinjak Prendlova.

sptš, dijaki, učenci, pouk, šola, srednja-poklicna-in-tehniška-šola
Vanesa Jaušovec
Na osmih pomurskih srednjih šolah je bilo razpisanih 41 programov. Omejitev se pričakuje le na nekaterih.

Koliko prijav je bilo oddanih za pomurske srednje šole? 

Biotehniška šola Rakičan
Gospodar na podeželju 10 (26)
Kmetijsko-podjetniški tehnik (14) 28
Pomočnik v biotehniki in oskrbi 6 (16)

Dvojezična srednja šola Lendava
Avtoserviser 8 (16)
Ekonomski tehnik 3 (16)
Frizer 12 (16)
Gimnazija 8 (32)
Inštalater strojnih izolacij 1 (16)
Mehatronik operater 12 (16)
Pečar-polagalec keramičnih oblog 2 (16)
Pomočnik v biotehniki in oskrbi 2 (14)
Pomočnik v tehnoloških procesih 2 (14)
Predšolska vzgoja 10 (16)
Strojni tehnik 12 (16)
Trgovec 3 (16)

Ekonomska šola Murska Sobota
Ekonomska gimnazija 29 (28)
Ekonomski tehnik 26 (28)
Logistični tehnik 8 (28)
Tehnik varovanja 10 (28)
Trgovec 11 (26)

Gimnazija Franca Miklošiča Ljutomer
Gimnazija 72 (84)
Medijski tehnik 19 (28)
Predšolska vzgoja 16 (28)
Umetniška gimnazija - smer gledališče in film 21 (28)

Gimnazija Murska Sobota
Gimnazija 97 (84)
Gimnazija, športna 36 (18)

Srednja poklicna in tehniška šola Murska Sobota
Avtoserviser 35 (26)
Elektrikar 23 (26)
Elektrotehnik 27 (56)
Inštalater strojnih inštalacij 8 (26)
Mehatronik operater 13 (26)
Mizar 20 (26)
Oblikovalec kovin-orodjar 2 (26)
Strojni tehnik 24 (56)
Tehnik oblikovanja 20 (28)
Tehnik računalništva 72 (56)

Srednja šola za gostinstvo in turizem Radenci
Gastronomija in turizem 7 (28)
Gastronomske in hotelske storitve 10 (26)

Srednja zdravstvena šola Murska Sobota
Bolničar-negovalec 7 (26)
Kozmetični tehnik 29 (28)
Zdravstvena nega 61 (84)

*(v oklepajih je število razpisanih mest)
Stanje na dan 6. 5. 2022
srednje-šole vpis