vestnik

Ustanovljena bo podskupina za romsko problematiko, osredotočena na varnost

Vestnik.si, STA, 21. 8. 2024
Damjana Nemeš
Predsednik Zveze Romov Slovenije Jožek Horvat Muc, ki je član skupine, je v torek povedal, da je na vabilu kot edina točka, o kateri bodo govorili, navedena aktualna problematika.
Aktualno

Člani medresorske delovne skupine za obravnavo romske problematike so sklicali nujno sejo. Slednje se je udeležil tudi premier Robert Golob.

Popoldne je potekala nujna seja medresorske skupine za romsko problematiko.

"Zadovoljni smo, ker se je današnje seje udeležil predsednik vlade s sodelavci, ki je podprl prizadevanja delovne skupine," je po sestanku dejala državna sekretarka Helga Dobrin, ki vodi to skupino. Pred sestankom sta se sestala Robert Golob in minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar, ki mu je predstavil zadnje podatke o varnostnih razmerah v državi.

Kot so po seji sporočili z ministrstva za notranje zadeve, bodo spremenili način dela medresorske delovne skupine. Celotna skupina se bo ukvarjala z ukrepi na področju integracije Romov. Na predlog predsednika vlade pa bo ustanovljena posebna podskupina, ki se bo osredotočila izključno na izboljšanje varnostne problematike.



"Na podlagi današnje razprave smo zaključili, da so pripadniki romske skupnosti v največji meri stigmatizirani zaradi kriminalnega delovanja posameznikov v njihovi skupnosti. In tega kot demokratična država ne smemo dovoliti. Zato se bo ta nova podskupina osredotočila na iskanje rešitev," je dejala Helga Dobrin.

Medresorska delovna skupina prav tako poziva policijo, da pripravi analizo, koliko je dozdajšnja povečana prisotnost policije pomagala pri izboljšanju varnostnih razmer, in oceni, ali so potrebni še dodatni ukrepi za povečanje varnosti na območjih, kjer je tudi romska populacija.

Minister za notranje zadeve bo skupaj z namestnikom generalnega direktorja policije jutri obiskal občini Ribnica in Kočevje. Poleg tega se bosta prihodnji teden sestala minister za notranje zadeve in ministrica za pravosodje. Medresorska delovna skupina je dala pobudo, da resorja pregledata ključne težave pri pregonu kriminalitete in učinkovitem izvrševanju kazenskih sankcij.

Prav tako bodo tudi predstavniki medresorske delovne skupine več prisotni v lokalnih skupnostih. Naslednja seja bo sredi septembra v občini Škocjan. "Verjamem, da bomo v skupnem dialogu lokalne skupnosti, države in romske populacije naredili pomembne korake k izboljšanju," je zaključila državna sekretarka.

Nekaj predlogov posredoval Horvat Muc

Predsednik Zveze Romov Slovenije Jožek Horvat Muc, ki je član skupine, je v torek povedal, da je na vabilu kot edina točka, o kateri bodo govorili, navedena aktualna problematika. Gradiva za sejo pa ni dobil. Tudi sam je članom komisije poslal nekaj svojih predlogov. 


Za minuli ponedeljek je več romskih družin napovedalo protest pred ribniško občinsko stavbo, ker občina po njihovem prepričanju prepočasi rešuje njihovo bivanjsko stisko. Napete odnose je pomirila zveza Romov, ki je družinam svetovala, naj namesto zaostrovanja odnosov raje vzpostavijo dialog s županom in se z njim dogovorijo za skupen sestanek. S sestankom se je strinjal tudi župan Samo Pogorelc, ki bo Rome sprejel 28. avgusta, je povedal Horvat Muc.

V zadnjem času je do napetosti med posameznimi Romi in večinskim prebivalstvom prišlo tudi v nekaterih drugih krajih. Med drugim je v Kočevju nekaj Romov napadlo policiste, ko so ti prijeli pobeglega mladoletnega voznika, posnetek pretepa pa se je pojavil tudi v javnosti.

romi skupina ministrstvo notranje zadeve premier