vestnik

Dela pomurskih avtorjev razstavljena v Ingolstadtu

A. N. R. R., 11. 4. 2021
Arhiv Galerija Murska Sobota
V ingolstadtski mestni galeriji je na ogled razstava z naslovom Izbor iz stalne zbirke Galerije Murska Sobota: Dela na papirju. Fotografija Arhiv Galerije Murska Sobota
Aktualno

Na ogled 67 del devetnajstih avtorjev, ki so živeli, živijo ali izhajajo iz Pomurja

V mestni galeriji v nemškem Ingolstadtu (Städtische Galerie im Theater Ingolstadtje na ogled razstava z naslovom Izbor iz stalne zbirke Galerije Murska Sobota: Dela na papirju. Na ogled je 67 del na papirju devetnajstih avtorjev, izbor pa je bil narejen tako, da so predstavljeni izključno avtorji, ki so živeli, živijo ali izhajajo iz Pomurja. S tem izborom želimo pokazati na poseben segment naše stalne zbirke, v katerega so vključeni lesorezi, sitotiski, akvareli in fotografije, torej dela, katerih osnovni nosilec je papir, so povedali v galeriji.

Med tem izborom najdemo dela umetnikov, ki jim je bilo ustvarjanje na papirju njihovo glavno izpovedno področje in ki so ravno s temi svojimi deli postali prepoznavni tako v Sloveniji kot po svetu. Pri tem izpostavijo sitotiske Lojzeta Logarja, ki je bil ob koncu šestdesetih let prejšnjega stoletja eden prvih umetnikov, ki so v takratno Jugoslavijo pripeljali pop-art, hkrati pa eden najpomembnejših umetnikov, ki so Prekmurje artikulirali s sodobno modernistično govorico. Izjemno pomembni so tudi barvni lesorezi Štefana Galiča, ki z vrhunskim mojstrstvom obrti izraža subtilne in nežne zaznamke človeške duše. Martina Mihoković se izraža v svojih jedkanicah in akvatintah, Matjaž Geder s svojimi tesnobnimi in klavstrofobičnimi monotipijami, Wilhelm Heiliger si za svoj izraz izbere fotografijo, s katero išče duhovne pomiritve, akvareli Suzanne Király - Moss pa izražajo posebno igrivost in radost nad življenjem, Ivo Bošnjaković pa se je vse življenje izražal s pomočjo geometrijskih sitotiskov.

V pričujočem izboru najdemo tudi sitotiske naših vrhunskih likovnih umetnikov, ki jim grafika ni bila njihov primarni likovni izraz, gre pa za dela Sandija Červeka, Jožeta Denka, Marjana Gumilarja, Štefana Hauka, Jožeta Horvata - Jakija, Zdenka Huzjana, Ignaca Medena, Franca Mesariča, Vladimirja Potočnika, Gregorja Purgaja, Mirka Rajnarja in Boruta Vilda.

Namen tega izbora je bil na skupinski razstavi predstaviti in opozoriti tudi na ta segment izrednega likovnega ustvarjanja v Pomurju in v mesto Ingolstadt poslati kakovostno razstavo, ki ob tem predstavlja tudi presek petdesetletnega likovnega ustvarjanja v Pomurju. Razstava bo na ogled do 25. aprila, murskosoboška galerija pa bo med 9. aprilom in 5. majem gostili razstavo treh ingolstadskih umetnikov: Barbare Schölß (slike in kolaži), Michaela Schölßa (slike) in Hansa Dolingerja (skulpture).

umetnost kultura pomurje
Kaj zdaj berejo drugi