vestnik

Demenci prijazna točka odslej tudi v Ljutomeru

Marina Vrbnjak, 16. 4. 2018
Marina Vrbnjak
V Ljutomeru odprli demenci prijazne točke.
Aktualno

V ljutomerskem Domu starejših občanov so danes odprli demenci prijazno točko (DPT), s katero želijo izboljšati kakovost bivanja osebam z demenco in njihovim sorodnikom. Družno sta jo odprla direktor Doma starejših občanov mag. Tomislav Nemec in generalni sekretar združenja Spominčica David Krivec.

V pozdravnem govoru je Nemec povedal: »Danes je za vse nas zelo pomemben dan, saj bomo ne le z besedami, ampak tudi z dejanji naredili konkreten korak k boljši družbi. Vesel sem, da se bo naš dom z današnjo podelitvijo statusa umestil na zemljevid demenci prijaznih točk.« V domu je namreč veliko dementnih oseb, zato so že lani zgradili poseben, Alzheimerjev park, ki je namenjen za sprehode in njihovo aktivno terapijo.


c913618c5daafd9110c56df072582136
Marina Vrbnjak
V Ljutomeru odprli demenci prijazne točke.


Demenca, ki je v skokovitem porastu, pri svojcih, ki so ob večletni skrbi za bolnika izpostavljeni velikim psihičnim, fizičnim in čustvenim obremenitvam in potrebujejo čim več podpore in razumevanja,povzroči marsikatero stisko.Žal še zmeraj ni dovolj prepoznavna in z ozaveščanjem želijo doseči, da bi prve znake demence prepoznali tudi zaposleni v raznih ustanovah, kot so trgovine, banke, pošte in podobno. Kar je še pomembneje, pa tudi sosedje, prijatelji in sodelavci.


Na točki bodo strokovno usposobljeni zaposleni nudili informacije o tem, kaj je demenca, kakšni so njeni znaki, kako jo prepoznamo, ter da demenca ni del zdravega staranja. Zagotavljali bodo pomoč v primeru, ko je oseba z demenco v stiski, ker ne ve, kdo je in kje živi in dajali usmeritve, kam se lahko osebe z demenco in njihovi svojci obrnejo na nadaljnjo pomoč.

Marina Vrbnjak
V Ljutomeru odprli demenci prijazne točke. 
ljutomer Demenci prijazne točke spominčica
Kaj zdaj berejo drugi