vestnik

Direktor RIS Dvorec Rakičan Robert Celec pod drobnogledom inšpektorjev. Koliko covid dodatka si je izplačal?

Andrej Bedek, 1. 3. 2022
Aleš Cipot
Robert Celec, direktor RIS Dvorec Rakičan
Aktualno

Inšpektorat za javni sektor obravnava prijavo, iz katere izhajajo domnevne nepravilnosti pri izplačevanju dodatka za delo v rizičnih razmerah v RIS Dvorec Rakičan.

Inšpektorat za javni sektor obravnava prijavo, iz katere izhajajo domnevne nepravilnosti pri izplačevanju dodatka za delo v rizičnih razmerah v RIS Dvorec Rakičan. »Uveden je bil inšpekcijski nadzor nad pravilnostjo določitve in izplačila navedenega dodatka. Ker je inšpekcijski nadzor še v teku, vam vsebinskega odgovora o ugotovitvah in odrejenih ukrepih še ne moremo podati,« so za Vestnik.si pojasnili v službi za odnose z javnostmi ministrstva za javno upravo. Po naših podatkih inšpektorji inšpektorata za javni sektor obravnavajo izplačilo 6.000 evrov covid dodatka oziroma dodatka za delo v rizičnih razmerah direktorju RIS Dvorec Rakičan v letu 2021.

Robert Celec, direktor, je v odgovoru na naša vprašanja o inšpekcijskem nadzoru zapisal, da so se »na začetku lanskega leta razšli z zaposleno, ki ni dosegala pričakovanih rezultatov dela. Dotična oseba je kmalu po prenehanju delovnega razmerja pri nas, pričela zahtevati različne pravice in dodatke do katerih glede na svoj obseg dela v času trajanja zaposlitve na delovnem mestu koordinator in organizator kulturnih programov ni bila upravičena«.

68.411 evrov za 56 zaposlenih

Po podatkih, ki nam ji je posredoval direktor RIS Dvorca Rakičan, so v javnem zavodu od marca 2020 do februarja letos za 56 zaposlenih izplačali skupaj 68.411 evrov (neto) covid dodatkov. »Vsi zaposleni so bili enako obravnavani in so dodatek prejeli sorazmerno z izpostavljenostjo na svojem delovnem mestu. Podlaga za izplačilo dodatkov so bili tako imenovani PKP zakoni,« je pojasnil Robert Celec, ki kot direktor javnega zavoda prejema 2.003 evrov mesečne neto plače.

Celec je še zapisal, da je »obenem pretila, da bo podala prijave na inšpekcijske službe, kar se je izkazalo za resnično. Različne inšpekcijske službe so v naši instituciji druga za drugo opravile inšpekcijske preglede iz svojega področja, pri čemer nepravilnosti, razen manjših odstopanj v obliki opominov niso ugotovile. Verjamem, da bo tudi v primeru Inšpektorata za javni sektor, ki preverja covid dodatke vseh zaposlenih, tako. Kot direktor v celotnem obdobju epidemije za vse mesece skupaj niti približno nisem prejel 6.000 evrov dodatka, pri čemer sem bil praktično ves čas prisoten na delovnem mestu.«.

74fadd50342e81fa9814fabed3e77393
Ris Rakičan
Dvorec Rakičan.

In še: »Vsa izplačila za covid dodatke so bila izplačana v skladu z zakonodajo. Dotična bivša zaposlena je očitno svoje »delovanje« razširila še na medije, kjer me poskuša blatiti, kar me žalosti, saj smo ji zaupali in ponudili možnost pridobiti prve delovne izkušnje.«

Direktor seznanil občino, ta za zdaj postopka ne komentira

»S postopkom Inšpektorata za javni sektor nas je seznanil direktor Javnega zavoda RIS Dvorec Rakičan Robert Celec. Dokler postopek ne bo zaključen, ga ne moremo komentirati,« je za Vestnik.si povedala Vida Lukač, vodja kabineta župana Mestne občine Murska Sobota Aleksandra Jevška. Mestna občina je sicer ustanoviteljica javnega zavoda.

covid-dodatek ris-dvorec-rakičan robert-celec