vestnik

Dodatno zavarovanje za večjo varnost

Vsebino zagotavlja Spletni partner, 23. 2. 2023
Arhiv naročnika
Dodatno zavarovanje za večjo varnost.
Aktualno

V Sloveniji zdravstveno zavarovanje poteka preko dveh delov: obvezno in dodatno zavarovanje.

Obvezno zavarovanje se plačuje iz različnih virov, kot so delodajalci, ZPIZ, država za študente in dijake, CSD - Center za socialno delo za osebe brez prihodkov in premoženja. Ostali morajo plačevati obvezno zdravstveno zavarovanje sami na najbližji enoti ZZZS. Dodatno zavarovanje omogoča, da lahko zdravstvene storitve koristimo brez doplačil, najboljše pri tem pa je, da ga lahko sklenete kar prek spleta! Dodatno zavarovanje je sicer pogovorni izraz, ki ga velikokrat uporabljamo, popolnoma pravilen izraz za to pa je dopolnilno zdravstveno zavarovanje.

Pomembnost sklenitve dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja v pravočasnem roku

Pomembno je, da dopolnilno zdravstveno zavarovanje sklenemo pravočasno, saj sicer veljavnost začne teči šele po 3 mesecih. Sklenitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja je treba urediti v roku enega meseca od redne zaposlitve, izgube statusa študenta po koncu šolskega leta, ko dopolnimo 26 let, in v ostalih primerih, ko plačujemo dopolnilno zdravstveno zavarovanje sami. V primeru bolezni ali poškodbe ne moremo čakati 3 mesece, zato je pomembno skleniti dopolnilno zdravstveno zavarovanje takoj.

Dodatno zdravstveno zavarovanje lahko sklenite kar online



Podjetje e-Zavarovanja d.o.o. je zavarovalniška agencija, kjer lahko hitro, enostavno in kar prek spleta sklenete dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Dopolnilno oziroma dodatno zavarovanje nam omogoča, da se zavarujemo pred visokimi stroški zdravstvenih storitev, ki jih obvezno zdravstveno zavarovanje ne krije v celoti. Sklenitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja je pomembna, saj nas lahko varuje pred nepričakovanimi stroški, ki bi se jim lahko izognili z ustrezno zaščito. Zato si preko spletne strani e-zavarovanja.com izberite eno izmed zavarovalnic, ki v Sloveniji ponujajo dodatno zavarovanje, in ga sklenite online – v nekaj korakih.

dodatno-zavarovanje
Arhiv naročnika
Dodatno zavarovanje za večjo varnost.

Dopolnilno zavarovanje v Sloveniji – ponudniki in cene

V Sloveniji so trije ponudniki dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja: Vzajemna, Triglav zdravstvena zavarovalnica in Generali. Storitev dopolnilnega zavarovanja med različnimi zavarovalnicami se ne razlikuje, saj vse zavarovalnice pokrivajo enake zdravstvene storitve v enakem obsegu. Razlike so le v mesečni premiji oziroma ceni in ugodnostih, ki jih prejmete ob sklenitvi zavarovanja. Zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju (ZZVZZ) določa, da se cena dopolnilnega zavarovanja za posameznega zavarovanca poveča za 3 % za vsako leto, ko je bil brez dopolnilnega zavarovanja.



V praksi to pomeni, da so cene dopolnilnega zavarovanja za različne zavarovance različne. Večina prebivalcev plačuje mesečno premijo okoli 35 evrov, vendar nekateri plačujejo premijo, višjo od 50 evrov. Po 62.b členu ZZVZZ (Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju) morajo zavarovalnice zavarovancem, ki dopolnilnega zavarovanja niso plačevali, obračunati višjo premijo za vsako polno leto, ko tega niso plačevali. Za izbiro ustreznega dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja mora vsak posameznik sam izračunati, katera zavarovalnica je zanj najugodnejša. Glavne spremenljivke so višina mesečne premije, ugodnosti ob sklenitvi zavarovanja in paketni popusti.

V čem se razlikujeta dopolnilno in dodatno zavarovanje?

Izraz 'dodatno zavarovanje' se pogosto uporablja kot sinonim za 'dopolnilno zdravstveno zavarovanje'. Dodatno zdravstveno zavarovanje dopolnjuje obvezno zdravstveno zavarovanje, ki pogosto krije le delno vrednost zdravstvenih storitev. Dopolnilno zdravstveno zavarovanje krije razliko med celotno vrednostjo zdravstvene storitve in vrednostjo, ki jo krije obvezno zdravstveno zavarovanje. Če imamo urejeno obvezno in dopolnilno zdravstveno zavarovanje, nam pri zdravniku ni potrebno plačevati ali doplačevati stroškov zdravstvenih storitev iz naslova bolezni ali nezgode.

dodatno-zavarovanje
Arhiv naročnika
Dodatno zavarovanje za večjo varnost.

Obvezno zdravstveno zavarovanje v Sloveniji krije le nekatere zdravstvene storitve v celoti, večina pa je krita le delno. Če imate sklenjeno dopolnilno zdravstveno zavarovanje, vam zdravstvenih storitev ni treba doplačati iz lastnega žepa. Dodatno zavarovanje pa je zavarovanje, ki ga sklenemo poleg obveznega zavarovanja, kot je dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Drugi primeri dodatnih zdravstvenih zavarovanj so hiter sprejem pri zdravniku brez čakalnih vrst, brez doplačil za zdravila in drugo.

Kateri ponudniki dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja obstajajo v Sloveniji?

Ena izmed najpogostejših vprašanj je, katere zavarovalnice ponujajo dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Odgovor je, da so ponudniki dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja le tri zavarovalnice, ki so navedene v besedilu. Razlog za omejeno število ponudnikov dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja je verjetno v visokih stroških vstopa in potrebi po dolgoročni rentabilnosti. Nekatere vlade tudi ukinjajo dopolnilno zdravstveno zavarovanje.

V Sloveniji obstaja veliko zdravstvenih zavarovalnic, vendar le tri ponujajo dopolnilno zdravstveno zavarovanje oziroma dodatno zavarovanje: Triglav, Vzajemna in Generali. Obstajajo tudi druge vrste zdravstvenega zavarovanja, kot so zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini, zdravstveno zavarovanje kritičnih bolezni, zdravstveno zavarovanje drugo mnenje zdravnika, zdravstveno zavarovanje specialisti, ki nam omogoča hiter sprejem pri specialistu in se izognemo čakalnim vrstam v javnem zdravstvu.



Razlike med zavarovalnicami, ki nudijo dodatno zavarovanje, so v specifičnih ponudbah in popustih. Zavarovalnici Generali in Triglav ponujata popuste na druga sklenjena zavarovanja, če imamo tam sklenjeno tudi dopolnilno zdravstveno zavarovanje, vsak ponudnik pa je pripravil tudi zanimive ugodnosti, ki vas utegnejo prepričati.

Izberite najboljšo možnost zase in sklenite zavarovanje z nekaj kliki

Vsekakor se je še pred sklenitvijo dodatnega zavarovanja dobro pozanimati in preveriti različne ponudbe. Imate to srečo, da lahko na spletni strani e-Zavarovanj preberete vse o ponudbah, in se tako odločite za tisto, ki vam najbolj odgovarja. Sklenitev dopolnilnega oziroma dodatnega zavarovanja še nikoli ni bila tako preprosta!

zavarovanje dodatno-zavarovanje