vestnik

Dogovor podpisan: Višje plače v zdravstvu in socialnem varstvu

Vestnik, 10. 11. 2021
Profimedia
Nega starejših v domu za ostarele. Fotografija je simbolična.
Aktualno

Sindikati in vlada podpisali dogovor. Višje plače okoli 35.000 zaposlenim v zdravstvu in socialnem varstvu. Najbolj se bodo povišale bolnišničnim medicinskim sestram, in sicer od tri do šest plačnih razredov

Za pogajalsko skupino vlade je bil podpisnik minister za zdravje Janez Poklukar ter minister za delo Janez Cigler Kralj, medtem na drugi strani predsednica sindikata zdravstva in socialnega varstva Irena Ilešič Čujovič ter predsednica sindikata delavcev v zdravstveni negi Slavica Mencingar, so sporočili z ministrstva za zdravje.

Minister za zdravje je ob parafiranju dogovora dejal: "Ponosen sem, da smo dosegli dogovor, da izboljšamo plače na področju zdravstvene nege. To je le začetek normalizacije kadrovskih razmer v zdravstvu in socialnem varstvu." Izpostavil je še, da težav s kadri v zdravstvu, ki se poglabljajo leta in leta, "ne moremo rešiti preko noči. Ne more jih rešiti niti en sam minister," ter da jih moramo rešiti skupaj, je še nanizal.

Zadovoljni tudi v sindikatih

"Izjemno veseli smo, da je prišlo do podpisa tega dogovora. Zahvala ministru Poklukarju, ki je po dolgih letih prvi, ki je prepoznal potrebo po tem, da smo pričeli pogajanja o tarifnem delu zaposlenih v zdravstveni negi," je povedala predsednica sindikata delavcev v zdravstveni negi Slavica Mencingar. Poudarja, da so z dogovorom stopili korak bližje ciljem, ki so si jih zadali, da pravičneje ovrednotijo delo, ki ga opravljajo zaposleni v zdravstveni negi.

b3a1fc11ef8fa11110848e4bb36be10a
Nataša Juhnov
Fotografija je simbolična.

Odstotek povišanja plač bo različen glede na delovna mesta, za največ se bodo povišale plače medicinskih sester v bolnišnični dejavnosti, in sicer od tri do šest plačnih razredov. V socialnem varstvu bo povišanje znašalo štiri plačne razrede, gre predvsem za delovna mesta bolničarjev, medicinskih sester, socialnih oskrbovalk in varuhov. Spremenili so tudi vrednotenje delovnih mest psihologov in logopedov, socialnih delavcev tako v zdravstvu kot socialnem varstvu ter zdravstveno administrativnih sodelavcev. 

Irena Ilešič Čujovič, predsednica sindikata zdravstva in socialnega varstva pa takole: "Za nami so hitro zaključena pogajanja. Na pogajanjih z vladno stranjo smo se vedno strinjali, da moramo najti tisto rešitev, ki bo hitra in učinkovita." Dodaja še, da dogovor pomeni višje plače za 80 odstotkov zaposlenih v zdravstvu,  80 odstotkov zaposlenih v socialnem varstvu ter 40 odstotkov zaposlenih v plačni skupini J (spremljajoča delovna mesta) prepoznana kot tista, s katerih je odšlo največ zaposlenih in za katere delodajalci najtežje najdejo ustrezen kader.

Preberite še: Višje plače v zdravstvu že novembra?

plače zdravstvo socialno-varstvo dogovor
Kaj zdaj berejo drugi