vestnik

Dolg podjetja Moda Mi&lan odplačal znani slovenski podjetnik

Vestnik.si, 19. 5. 2023
Marko Vavpotič
V zgodbo podjetja Moda Mi&lan se je vpletel Joc Pečečnik.
Aktualno

V zgodbo podjetja Moda Mi&lan se je vpletel Joc Pečečnik.

Včeraj smo poročali, da je nekaj več kot sto zaposlenih v gornjepetrovskem podjetju prejelo aprilsko plačo z vsemi dodatki oziroma nadomestilom za malico in potne stroške, medtem ko so marčevsko plačo dobili izplačano šele 5. maja, preostanek regresa za leto 2022 pa štiri dni kasneje. Spomnimo, pred tem je inšpektorat za delo zaradi ponavljajočih in očitnih kršitev zoper delodajalca tekstilno podjetje Moda Mi&lan iz Gornjih Petrovec podal na policijo kazensko ovadbo zaradi kršitve temeljnih pravic delavcev zaradi neizplačila dodatka za prehrano med delom, zaradi neizplačila celotnega regresa za letni dopust za leto 2022, zaradi neizplačila marčevske plače, zaradi neizplačila prispevkov, zaradi odrejanja in neizplačila nadurnega dela ter zaradi neomogočanja izrabe letnega dopusta.

Po poročanju 24ur, je znani slovenski podjetnik Joc Pečečnik v podjetje vložil 600.000 evrov. Svojo odločitev je utemeljil s tem, da je podjetje v zadnjih desetih letih v državni proračun z vsemi prispevki in davki plačalo deset milijonov evrov, in da trenutno zaposluje 109 ljudi. Meni, da gre tu za tipičen primer birokratskih pogledov, po katerih smo Slovenci znani, izpostavil pa je še, da se je podjetje pred kratkim soočalo z dvema težavama, ki sta to onemogočili. 

moda-mi&lan, milan, milan-mörec, gornji-petrovci, delavke
Jure Kljajić
V podjetje Moda Mi&lan je vložil 600.000 evrov.

Najprej koronavirus, ki je podjetje močno izčrpal, saj je ostalo brez naročil, nato pa so poslovanje po njegovem mnenju otežile še zdravstvene težave direktorja, je dejal. Kot je nato pristavil za 24ur, naj bi bil direktor Mode Mi&Lan zadnjih nekaj mesecev v bolniški oskrbi. Dodal je še, da ve, da podjetje na dolgi rok izpolnjuje svoje obveznosti in izpostavil, da družina, ki si podjetje lasti, v svoji lasti nima ničesar drugega, na primer jaht ali luksuznih nepremičnin, temveč imajo celo premoženje v tem podjetju. 

Pečečnik je ob tem še zagovarjal, da bi bilo v državi treba vzpostaviti postopke, ki bi v takih primerih pomagali domačim podjetnikom. Prepričan je namreč, da bo Moda Mi&lan v prihodnosti dobro poslovala. "V kolikor bi v Sloveniji imeli malo zdrave kmečke pameti ... Mi smo specializirana kmetija, ki prodaja jajca, vendar nas naše kokoši ne zanimajo," je bil kritičen do političnih varoval. Za 24ur je še povedal, da bi morala imeti politika svoj pogled, ko gre za slovenska podjetja in njihovo uspešnost, usmerjen več let naprej.

moda-mi&lan, milan, milan-mörec, gornji-petrovci, delavke
Jure Kljajić
Včeraj so delavci prejeli aprilske plače z vsemi dodatki.

moda-milan joc-pečečnik dolg