vestnik

Dominika Švarc Pipan stranki SD poslala izstopno izjavo. Stranka aprila na volitve

Vestnik.si, STA, 13. 2. 2024
Sa. R.
Ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan je stranki SD v ponedeljek poslala izstopno izjavo.
Aktualno

Ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan je stranki SD v ponedeljek poslala izstopno izjavo. Za slednje se je odločila po sporu, ki je med njo in vodstvom stranke nastal ob razkritju spornega nakupa stavbe na Litijski.

Švarc Pipan se je ob ponedeljkovi razpravi o poteh za izhod iz krize, ki so jo opravili v SD, oglasila tudi na Facebooku. Tam je zapisala, da verjame v socialno demokracijo, ne verjame "pa več v njeno spoštovanje znotraj - vodstva - stranke SD".


"Pripravljena sem bila sodelovati pri prečiščenju stranke, pri njenem preporodu, opozarjala, da tako ne gre več naprej, vodstvo pozivala k samorefleksiji in internemu očiščenju spornih praks. A vabila na sejo konference SD, čeprav sem njena članica, nisem prejela. Tako kot ne vabila na sejo predsedstva, čeprav sem prav tako njegova članica. Vodstvo stranke z menoj že dva tedna ne komunicira ničesar," je zapisala. Dodala je, da se z izključevanjem stranke SD ne da rešiti. "Tisti, ki v socialno demokracijo verjamejo in jo tudi živijo, zaslužijo več," je dodala.

Frangež začasno v. d. glavnega tajnika

Stranka SD pa gre aprila na volilni kongres, je na podlagi opravljene razprave konference stranke sinoči sklenilo predsedstvo SD. Po besedah predsednice Tanje Fajon naj bi kongres predvidoma izpeljali 13. aprila. Tako bi stranka utegnila še pred prihajajočimi volitvami v Evropski parlament dobiti novo vodstvo. SD je v ponedeljek na več organih opravila razpravo o poteh za izhod iz krize, v kateri se je stranka znašla po aferi v zvezi z nakupom stavbe za potrebe sodišč na Litijski cesti v Ljubljani. Anketa, ki jo je za časnik Delo izvedla Mediana, je pokazala, da je podpora SD strmoglavila z januarskih 7,5 odstotka na komaj 2,6 odstotka. Predsednica Tanja Fajon pa je končala na zadnjem mestu lestvice priljubljenosti politikov.

tanja fajon
M24/Sašo Radej
Stranka SD pa gre aprila na volilni kongres, je na podlagi opravljene razprave konference stranke sinoči sklenilo predsedstvo SD.


V središču omenjene afere sta se znašla ministrica iz vrst SD Dominika Švarc Pipan in glavni tajnik stranke Klemen Žibert. Prva bo zaradi afere morala zapustiti ministrski položaj, Žibert pa je že odstopil z mesta glavnega tajnika SD. Začasno bo funkcijo kot v. d. glavnega tajnika nepoklicno opravljal Matevž Frangež, sicer zdajšnji predsednik konference SD.

Obenem so številne kritike letele tudi na vodstvo stranke, ki da ob aferi ni ustrezno odreagiralo, nekateri pa so prst uperili v koalicijsko partnerico Gibanje Svoboda in razmišljali tudi o izstopu SD iz koalicije. A je Frangež v izjavi po predsedstvu SD dejal, da so odločeni, da ta vlada konča mandat in da SD pri tem aktivno sodeluje.

stranke sd minister