vestnik

Domiselno izkoristimo palete

BESEDILO Urška Kereži, 5. 1. 2018
fotografija pixabay
Fotografija Pixabay
Aktualno

Ko lesene palete opravijo svoje osnovno poslanstvo, pristanejo na odlagališču kot lesni odpad, največkrat kot gorivo. Ni pa nujno, da je tako. Jim boste dali novo življenjsko priložnost?

Namensko izdelanim lesenim podlogam, s katerimi hitreje, varneje in stroškovno učinkoviteje opravljajo transport, rečemo palete. In so verjetno največkrat uporabljena embalaža na svetu, saj podjetja z njihovo večkratno uporabo minimizirajo stroške za dostavo na vse konce sveta, množična uporaba pa močno vpliva na poenostavitev v celotni logistični verigi. A standardizaciji tovornih enot se je morala prilagoditi tudi izdelava, zato jih danes najdemo v različnih dimenzijah in načinih obdelave.

Od embalaže do omare
Čeprav so palete še do nedavnega veljale zgolj za estetsko neprivlačno transportno embalažo, so jim zavedni in kreativni posamezniki vdihnili novo življenje. Namesto da bi na koncu svoje transportne poti romale na smetišče in bi morali za njihovo uničenje celo plačati, so postale predmet vsakodnevne funkcionalne uporabe in občudovanja. Z recikliranimi namreč že z malo domišljije popestrimo in izboljšamo bivalno okolje ter hkrati sodelujemo pri zmanjševanju odpadkov.
Danes lahko iz lesenih palet izdelamo praktično vse: čudovito in izvirno vrtno pohištvo, mizice, stole, stojala za rože, gugalnice, postelje ... Potrebujete le nekaj palet, barve, žeblje, kladivo, žago in zvrhano mero potrpežljivosti, ki naj jo k delu poganja vaša kreativnost. Zaradi neverjetnega razmaha uporabe za pohištvo, dekoracijo doma in za druge projekte nastajajo tudi nove možnosti in oblike (so)delovanja. Po eni strani se ustanavljajo blogi in spletne strani, polne idej, načrtov, nasvetov, po drugi strani pa se posamezniki, celo manjša podjetja, iz tovrstnega odpadnega lesa lotevajo izdelave različnih uporabnih predmetov.

Kje in kako do palet
Z malo iznajdljivosti lahko palete dobite zelo poceni ali celo brezplačno. Do standardiziranih, tako imenovanih evropalet, ki so narejene po posebnih specifikacijah, pridete morda malce težje, saj imajo tudi rabljene še vedno ceno nekaj evrov. Vse druge boste brezplačno dobili precej lažje in z njimi ne bo prav nič narobe. Palet je praktično povsod veliko, saj večino stvari – tudi za različne trgovine – dostavijo prav na njih. Morda se lahko pri kateri dogovorite, da jih odpeljete, in vam bodo celo hvaležni. Tudi velike količine gradbenega materiala večinoma dostavljajo prav na njih, zato je tudi kakšno gradbišče lahko vir oskrbe z njimi. Povežite se z gradbeniki in nadzorniki ter se dogovorite za odkup ali zgolj za prevzem.
Večja podjetja imajo sicer res že vzpostavljeno mrežo ali celo lastne oddelke, kjer reciklirajo uporabljene materiale, pri manjših pa ni nujno tako. Tudi v kakšnem nakupovalnem središču bodo morda veseli, če se lahko izognejo odpadnemu materialu. Ne nazadnje pa so tukaj še spletne, družabne in oglasne strani, ki so skorajda neusahljiv vir informacij tudi o tem, kje in kako priti do palet.

Kotiček za branje in ustvarjanje
Ali kdaj potrebujete miren kraj, kjer se lahko sprostite in v miru preberete kakšno knjigo ali zbistrite um? Takšen kotiček lahko naredite sami, ne da bi koga prosili za pomoč. Vse, kar potrebujete, sta dve paleti in nekaj orodja. Razrežite jih v obliko, ki jo želite, učvrstite, dodajte zadnjo obzidno leseno strukturo, udoben vzglavnik ali blazino in že ste končali. Če boste pred koncem enkrat ali dvakrat leseno površino tudi obrusili, preden jo polakirate, boste novi izdelek z veseljem uporabljali.

Knjižne police ali obešalniki za kolo
Zaradi struktur se palete uporabljajo tudi za knjižne police ali obešalnike, pri podvigu pa sploh ne potrebujejo veliko sprememb ali posegov. Pred uporabo jih po želji prebarvajte v žive barve, nato jih enostavno namestite in varno pritrdite ob zid ter dodajte nekaj polic. Ali pa enak sistem sestavljanja uporabite za osnovno strukturo oziroma obešalo kolesa.
Polica ali struktura za slike
Prav ničesar vam tudi ni treba vedeti o procesu dela, če bi iz palet radi naredili polico ali strukturo za slike. Enostavno jo obrnite, pritrdite na steno in je narejeno. Če vam ustvarjalna žilica še vznemirjeno utripa, kakšen kos speskajte ali prebarvajte. Videz bo še bolj privlačen in bolj moderen.

Shranjevanje čevljev
Nihče ne mara blatnih prostorov, zato hitro ustvarite zelo praktičen shranjevalnik ali odlagališče za čevlje. Paleto enostavno pritrdite navpično na steno. Da bo privlačnejša, jo prej prebarvajte v najljubšo barvo.

Vrtno pohištvo
Ker so palete dovolj močne in kos neugodnim vremenskim razmeram, se lahko brez težav spremenijo v priljubljen gradbeni material za dekoracijo vrta in najrazličnejše pohištvene elemente, od sedežnih garnitur, naslanjačev, počivalnikov, klopi, mizic do gugalnic. Še posebno bodo privlačne v beli različici, za piko na i pa jih nadgradite z zanimivim izborom tekstilnih dodatkov.

Ureditev zelenjavnega vrta
Če imate vrt, a nimate velike želje po obdelovanju zemlje in kmetovanju, si s paletami uredite mini zelenjavno oazo. Razmiki med lesenimi deščicami bodo poskrbeli, da bodo začimbnice, solata, jagode zmeraj posajene v ravni vrsti, ob pobiranju pridelka pa ne boste imel težav z umazanimi čevlji zaradi razmočene zemlje. Če vam misel na zelenjavni vrt še vedno ni privlačna, pa v reže zasadite sukulente. Palete lahko položite na tla ali postavite pokonci. Če se lotevate projekta vertikalnega vrta na balkonu, bodo zadoščali že ena paleta, dve veliki vreči z zemljo za rože, šestnajst pakiranj začimb enoletnic, majhen zavitek lanene tkanine, kladivo, žeblji in brusni papir. Rezultat bo zelo lepa in funkcionalna struktura, na kateri lahko rastejo vaše rastline.

Hišni ljubljenčki
Če dodatnega ležišča ne potrebujete zase, ga lahko iz palete izdelate za hišnega ljubljenčka. Enostavno je in ne stane veliko. Palete enostavno razrežite, kot želite, da pridobite pravokotne strukture, ter dodajte udobno blazino in nekaj okraskov.
palete domiselno