vestnik

Nov dostop do rastlinjakov v Žitkovcih predviden z južne strani, kjer so zaenkrat kmetijska zemljišča

M. H., 5. 9. 2024
Jure Kljajić
Občina Dobrovnik nadaljuje postopek sprejemanja občinskega podrobnega prostorskega načrta za območje Žitkovec za potrebe gradnje industrijskih rastlinjakov za pridelavo zelenjave.
Aktualno

Več usmeritev je občina prejela tudi z ministrstva za okolje, podnebje in energijo.

Občina Dobrovnik nadaljuje postopek sprejemanja občinskega podrobnega prostorskega načrta (OPPN) za območje Žitkovec za potrebe gradnje industrijskih rastlinjakov za pridelavo zelenjave. Dopolnjen osnutek odloka je javno razgrnjen še do 9. septembra, javna razprava o dokumentu pa je bila včeraj v prostorih kulturnega doma Dobrovnik.

Čeprav postopek sprejemanja odloka še traja, je vredno navesti nekaj poudarkov. Najprej opozorilo ministrstva za naravne vire in prostor glede nedorečenosti dostopa do območja. Dostop je zdaj možen po javni poti skozi naselje Žitkovci s severne strani, kar pa zaradi vpliva prometa na okolje in za okoliške prebivalce ni najboljša rešitev. Predvidena je sicer ureditev dostopa z južne strani s priključkom na državno cesto, a po veljavnem OPPN gre za kmetijska zemljišča. To pomeni, da bo načrtovan dovoz mogoče urejati šele po spremembi OPPN, kar pa je v fazi predloga.



V javnosti je bilo veliko pomislekov glede velikosti sončne elektrarne in površine, ki naj bi jo prekrili s sončnimi celicami. Zdaj je jasno, da bodo vlagatelji na strehe objektov v kompleksu lahko postavili sončno elektrarno nazivne moči manj kot 10 megavatov. Nameščanje sončnih celic na rastlinjake ni bilo predvideno, saj bi zastirale svetlobo. Prav tako je uprava za zaščito in reševanje pri pregledu dokumentacije naložila pripravljavcem, naj z vidika varstva pred požari dopolnijo vsebino o sončnih elektrarnah z določilom, da je sončne elektrarne in druge naprave, ki proizvajajo električno energijo iz obnovljivih virov energije, mogoče montirati ali vgraditi na objekte po predhodni strokovni presoji, s katero se dokaže, da se zaradi takšne naprave požarna varnost objekta ne bo zmanjšala.


Več usmeritev, ki so jih vnesli v osnutek odloka, je dalo tudi ministrstvo za okolje, podnebje in energijo. Med drugim jim je naročilo, da je treba pri izvedbi gradnje varovati tla in rodovitno zemljo, težke stroje pa uporabljati samo v suhem vremenu. Velik poudarek je bil dan tudi področju svetlobnega onesnaževanja, ministrstvo med drugim opozarja, da osvetljevanje nove poti na južni strani območja, ki bo potekala mimo kmetijskih zemljišč, ni dopustno.

Žitkovci rastlinjaki