vestnik

Dragocenost, ki bi jo skoraj za vedno izgubili

A. Nana Rituper Rodež, 13. 12. 2018
A. Nana Ritupe Rodež
Pomurski muzej Murska Sobota Fotografija A. Nana Ritupe Rodež
Aktualno

Zanimiv steklen servis, sponki v obliki žabic in riimski novci, ki so jih uporabljali prišleki, ki jih je v naše kraje pripeljala Rimska cesta, si zdaj lahko ogledamo v Pomurskem muzeju Murska Sobota. Malo je manjkalo, pa bi lahko vse to izgubili, pravi avtor razstave arheolog dr. Branko Kerman.

bbabe9613574b677ed61115874023200
Nataša Juhnov
Stekleni servis iz rimske dobe, ko so ga arheologi pod vodstvom dr. Kermana marca leta 2017 odkrili na območju soboške gramozince. 


Po Rimski cesti in tudi drugih poteh so v Pomurje prišleki s sabo prinesli tudi zanimive predmete, ki jih je stoletja prekrivala in zaščitila plast zemlje. Najdbe izkopavanj na širšem območju trase avtoceste, ki so potekale od leta 1999 pričajo o poselitvah tega prostora v skoraj vseh zgodovinskih obdobjih in živahnem življenju. Manjše, ampak izjemne najdbe, ki so jih leta 2016 odkrili v rimskem grobu ob soboški gramoznici, kjer danes stoji razstavišče Expano pa so predstavili na razstavi Rimska cesta v odsevu večnosti, avtorja arheologa dr. Branka Kermana iz Pomurskega muzeja Murska Sobota.

e3588d9c178abf42c20cca489fa3ec07
A. Nana Rituper Rodež
Branko Kerman je na podlagi izopavanj in preučevanj predstavil, kako so živeli konec 1. in v začetku 2. stoletja. 


Če se je doslej na podlagi arheoloških najdb bolj govorilo o podeželskem prebivalstvu, vsebina tega rimskega groba priča o bogatejšem sloju. Po antropoloških analizah sta v grobu med dvema hišama, pokopana moški in ženska, moški bi naj bil star okoli 40 let, ženska pa med 25 in 30 leti. Pokopana bi naj bila konec 1. ali v začetku 2. stoletja

c8d2e692565ed4434045d1ecf343f99a
A. Nana Rituper Rodež
Rimski grob so našli na območju soboške gramoznice. 


Še posebno zanimiva je vsebina, kar so pokojnikoma dodali v grob, da bi jima bilo v onostranstvu lepše. Izjemno zanimiv je steklen servis, sestavljen iz krožnikov, skodelic, kozarca, vrča, balzamarija oziroma lične dišavnice, v kakršnih so ženske shranjevale dišeče snovi. Poleg tega so našli še nekaj keramične posode, oljenko, žeblje in dva rimska novca s podobo cesarja Domicijana, ki je vladal med leti 82 in 96. Posebno zanimivi pa sta fibuli oziroma sponki v obliki žabic. Če je keramika domače proizvodnje, pa sta žabici in stekleno posodje prišli iz italijanskega ali francosko nemškega prostora. Morda sta bila lastnika trgovca, saj takega posodja niso imeli ravno v vsaki družini, domneva Kerman.

8b2c2e1a864923a2a5d9213dd64cd247
A. Nana Rituper Rodež
V Pomurskem muzeju Murska Sobota so odprli razstavo Rimska cesta v odsevu večnosti. Avtor je arheolog dr. Branko Kerman. 


Ta rimski grob smo odkrili naključno, ko je bager presekal tanko plast zemlje, še razloži Kerman, in če takrat ne bi bilo zraven Jožeta Varge, ki je delo takoj ustavil, bi verjetno za vedno izgubili to dragoceno najdbo.

Podrobneje pa v Vestniku.

Pomurski muzej Murska Sobota arheologija Branko Kerman stekleni servis rimska doba