V skoraj 20 letih delovanja so člani Društva bolnikov s kronično bolečino Murska Sobota spoznali številne kraje v Pomurju, saj vsako leto obiščejo zanimivo točko, kjer se nato seznanijo z njenimi značilnostmi, ob tem pa prijetno družijo. Kot pravi predsednica društva Mija Roudi, je to pomemben način njihovega delovanja. Vsak mesec imajo tudi kakovostna strokovna predavanja, na katerih se seznanjajo z raznimi značilnostmi kroničnih bolezni, bolečin in težav, ki jih te povzročajo ter o načinih pomoči, zdravljenja in življenja z njimi. "Medsebojno razumevanje in vzpodbujanje je pomembno pri premagovanju vsakodnevnih zdravstvenih težav, ki nam s svojo specifiko zmanjšujejo kakovost življenja," pravi Roudijeva.
Preberite še
Odpri v novem zavihku(FOTO) Že 17. prvomajski pohod v Adrijancih: tudi letos postavljanje mlaja in mlečne kumare
Za 1. maj se je v Adrijancih odvil že 17. pohod. Tudi tokrat je pot vodila po obronkih goričke vasice. Pohodniki so lahko uživali v pogledih na gručasto pokrajino z zelenim pridihom. Seveda ni manjkalo domačih dobrot, ki so jih pripravili člani in članice, organizatorji pohoda, ŠKTD Adrijanci. Na približno desetkilometrsko pot po gozdnih poteh z vmesnimi postanki se je odpravilo 180 pohodnikov, pot je zavila tudi na Štokovo domačijo, kjer je potekalo tradicionalno postavljanje mlaja. Medtem so se lahko pohodniki okrepčali, manjkale niso mlečne kumare s krompirjem in obloženi kruhki z domačo šunko ter s takšnimi in drugačnimi namazi. Bili so skutni z bučnim oljem in drugimi zelišči, pa namazi iz sladkega krompirja in suhih paradižnikov, graha s česnom ter iz čičerike s papriko. Nato je pot vodila še do stare šole v Adrijancih, kjer se je pohod zaključil z obrokom na žlico: pohodniki so lahko izbrali med pasuljem in ajdovo prežganko z jurčki. Tisti, ki so želeli, pa so lahko poskusili tudi 'žujco'. Foto: Mateja Lepoša
Tokrat so obiskali Vrt spominov in tovarištva na Petanjcih, kjer jih je skozi park popeljal Tadej. Po sprehodu skozi zeleno oazo miru so druženje nadaljevali v gostišču Gergjek na okusnem kosilu.