vestnik

Država naredila težko pričakovan korak za nastanek novih term v Pomurju

Rok Šavel, 13. 7. 2023
Jure Zauneker
Naslednji korak je javni razpis in nato podelitev koncesije. Nato so na potezi v občini Moravske Toplice.
Aktualno

Na seji vlade je bila sprejeta uredba o koncesiji za rabo termalne vode za ogrevanje in potrebe kopališča v Rimski Čardi.

Nedavno smo poročali, da je na mizi premierja Roberta Goloba uredba o koncesiji, zaradi katere je občina Moravske Toplice konec leta 2021 ustanovila projektno družbo Rimska Čarda d.o.o., ki je nato januarja 2022 oddala vlogo za pridobitev koncesije. Gre za posebno pravico za rabo termalne vode iz vrtine Mt-2/61 na že dolgo načrtovanem turističnem območju Rimska Čarda, kjer je občina leta 2020 ponovno zagnala preizkus vrtine in obudila idejo o izrabi tamkajšnje vode, ki se je izkazala za zdravilno predvsem za zdravljenje luskavice. Birokratski mlini so dolgo mleli, vmes je en investitor že, vsaj začasno, zamahnil z roko, a v četrtek je vlada vendarle sprejela uredbo, ki ureja predmet, obseg in območje koncesije, pogoje za pridobitev koncesije, obveznosti koncesionarja, plačilo koncesije, vsebino koncesijske pogodbe in nadzor nad njenim izvajanjem.

Skratka, gre za pravno podlago, na podlagi katere se bo lahko objavil javni razpis za podelitev koncesije, na katerega se bo potem lahko prijavila istoimenska projektna družba, ki jo vodi Štefan Kodila, in za obdobje 30 let pridobila pravico za črpanje geotermalne vode za ogrevanje in potrebe kopališča. Ker pa bo šlo za javni razpis, pa bo seveda teoretično možno, da se nanj prijavi tudi katera druga družba. Javni razpis, ko bo objavljen, mora trajati najmanj 30 dni, obseg vodne pravice, izražen kot največja dovoljena letna količina rabe termalne vode iz vrtine pri Rimski Čardi je 113.530 kubičnih metrov na leto, največji dovoljeni trenutni pretok termalne vode iz vrtine pa so na ministrstvu za naravne vire in prostor določili pri 6,4 litrih na sekundo.

Se bo našel investitor?



Po najverjetnejši pridobitvi koncesije, kar bi se torej praviloma moralo zgoditi še letos, pa čaka moravskotopliško občino oziroma njeno družbo Rimska Čarda še najzahtevnejši del - poiskati investitorja, ki bo pripravljen investirati nekaj milijonov v gradnjo novega zdravilišča. In to v občini, kjer že delujeta Terme 3000 in Terme Vivat.  Druga stvar pa je dejstvo, da se ta hip uporabniki geotermalne vode v Pomurju, najbolj ravno v Moravskih Toplicah, soočajo s težavami zaradi spremenjene uredbe o vračanju termalne vode v vodonosnik, ki ponovno ne dopušča izjem in na nek način "sili" v reinjekcijo, kjer pa se ponovno odpirajo dodatna vprašanja, tako finančna kot povsem tehnična zaradi reinjeciranja vode, ki se koristi za kopališče. Kar pomeni, da ta po definiciji zaradi stika s kopalci postane kontaminirana in se naj ne bi vračala nazaj v zemljo.

rimska-čarda koncesija vlada-rs zdravilišče občina-moravske-toplice