vestnik

Državna proslava ob dnevu reformacije bo v Lendavi, v ospredju bo Števan Küzmič

Vestnik.si, 24. 10. 2023
Gov.si
Dušan Šarotar je scenarist prireditve.
Aktualno

V lendavski gledališki in koncertni dvorani bo v ponedeljek, 30. oktobra, ob 20. uri državna proslava ob dnevu reformacije. Kakšen bo program?

Slavnostna govornica na slovesnosti bo predsednica Nataša Pirc Musar, sledil pa bo umetniški del proslave, ki nosi naslov Jezik, knjiga in umetna inteligenca. "Dan reformacije je za Slovence izjemno pomemben praznik, saj je s prvimi tiskanimi knjigami slovenščina našla svoje mesto med velikimi in vplivnimi evropskimi jeziki. Ta privilegij želimo ohraniti tudi v sodobnem svetu sredi razcveta novih informacijskih tehnologij. Umetniški program letošnje državne proslave posebno pozornost namenja 300. obletnici rojstva učitelja in protestantskega duhovnika Števana Küzmiča, ki je ob koncu 18. stoletja iz grščine v prekmurščino prevedel Novo zavezoin svoj prevod objavil v knjigi Nouvi Zákon (Novi testament, Novi zakon)," so danes sporočili iz vladnega urada za komuniciranje. Nadaljevali so, da gre za pomemben jezikovni in literarni podvig, ki je maloštevilni jezikovni skupnosti prekmurskih protestantov v domačem jeziku posredoval temeljno delo krščanstva. "Küzmičev projekt je omogočil razmah tiska in razcvet literarnega, znanstvenega, publicističnega ter verskega ustvarjanja v prekmurščini. Prekmurščina se je pokazala kot enakovreden in tudi suveren izraz jezika, ki je takrat iz narečja prerastel v knjižni jezik. Tudi danes se nahajamo v prelomnih časih, ko je uporaba slovenskega jezika postavljena pred nove izzive. Jezikovna orodja umetne inteligence ponujajo brezmejne možnosti njegovega razvoja, predvsem pa dostopnosti, zato moramo še posebej poskrbeti za ohranjanje jezikovnega bogastva tudi pri njegovem prenosu v virtualni prostor novih tehnologij," so navedli. 

Tako bo poudarek na Küzmičevi genialnosti in razcvetu slovenskega jezika skozi prostor in čas. Umetniški dogodek sta zasnovala režiser Primož Ekart in scenarist Dušan Šarotar, dramaturginja je bila Ajda Rooss. "Proslava združuje različne umetniške zvrsti z razmislekom o odnosu med slovenskim jezikom in uporabo jezikovnih orodij umetne inteligence, ki je vedno bolj prisotna v našem vsakodnevnem življenju. Uprizoritev sledi posameznim življenskim dogodkom, zapisanim v Küzmičevem Epitafu, obširnem nagrobnem napisu, ki si ga je Küzmič, kot je bila navada v tistih časih, pred svojo smrtjo sestavil sam."

8aa99b8e1b3257d63dada679c05fa479
Nataša Juhnov
Umetniški program letošnje državne proslave posebno pozornost namenja 300. obletnici rojstva učitelja in protestantskega duhovnika Števana Küzmiča, ki je ob koncu 18. stoletja iz grščine v prekmurščino prevedel Novo zavezoin svoj prevod objavil v knjigi Nouvi Zákon (Novi testament, Novi zakon).

Iz sporočila še izhaja, da bodo literarno pokrajino v slovenski in madžarski besedi ustvarjali igralki Tjaša Železnik in Lina Akif ter igralca Vladimir Vlaškalić in Peter Pal. Avtor izvirne glasbe je letošnji nagrajenec Prešernovega sklada Drago Ivanuša, ki se bo kot pianist na odru pridružil Žigi Golobu, Emi Kobal, Niku Komac-Niksonu, Loli Mlačnik in Lauri Pal. Pesem Nobena Milana Vincetiča in Zrejlo je žito (prekmurska ljudska) bo interpretirala pevka skupine Koala Voice Manca TrampušAvtorja scenografije sta Meta Grgurevič & JAŠA, za video bo poskrbela Vesna Krebs, za kostume Tina Kolenik, za svetlobno oblikovanje pa Gregor SmrdeljV koreografiji Rosane Hribar bodo nastopile Mateja Rebolj in študentke AMEU - Akademije za ples. Pod vodstvom zborovodje Tomaža Kuharja bosta zapela Mladinski pevski zbor OŠ Beltinci in Upokojenski MePZ Stari Kovači.

Državna slovesnost bo v živo prenašana na TV SLO 1 in na prvem programu Radia Slovenija.

dan-reformacije lendava državna-proslava