vestnik

Dušan Utroša se bo za mesto poveljnika GZS potegoval z Zvonkom Glažarjem

Vestnik.si, 5. 7. 2023
Jure Kljajić
Dušan Utroša
Aktualno

V Žalcu bo 6. in 7. oktobra letos potekal 18. kongres Gasilske zveze Slovenije, na katerem bodo izvolili novo vodstvo krovne gasilske organizacije.

Kandidacijska komisija za izvedbo postopka kandidiranja za volitve organov in funkcionarjev na 18. kongresu Gasilske zveze Slovenije (GZS) je objavila seznam kandidatov za predsednika in poveljnika omenjene krovne organizacije za mandatno obdobje 2023–2028. 

Posamezne gasilske zveze so imele do 22. junija čas, da oddajo podporo posameznim kandidatom za predsednika oziroma poveljnika GZS, gasilske regije pa do istega termina čas, da oddajo podporo kandidatom za člane nadzornega odbora ter za predsednika in člane arbitraže GZS, kandidatom za člane upravnega odbora in poveljstva GZS, kandidatom za člane upravnega odbora kot predstavnikov mladinskega sveta, sveta članic in sveta veteranov. 

Kandidata za predsednika GZS sta bila dva, poleg aktualnega predsednika Janka Cerkvenika še Franc Rančigaj. Za oba kandidata je prispelo 94 veljavnih podpor. 86 gasilskih zvez je podprlo kandidata Cerkvenika, 8 pa Rančigaja. Ker je bilo za zadostno število potrebnih 19 podpor gasilskih zvez, je kandidat za predsednika GZS za omenjeno mandatno obdobje postal Janko Cerkvenik. 

cerkvenik
STA
Janko Cerkvenik

Za poveljnika GZS so kandidirali Dušan Utroša, Zvonko Glažar, Simonka Oblak in Tomaž Vilfan. Za omenjene kandidate je prispelo 106 veljanih podpor gasilskih zvez. Utrošo je podprlo največ gasilskih zvez, in sicer 44. Glažarja je podprlo 38 gasilskih zvez, Vilfana 16, Oblakovo pa 8. 

Za zadostno število je bilo potrebnih 21 podpor, kandidata za poveljnika GZS za omenjeno mandatno obdobje sta tako postala Dušan Utroša in Zvonko Glažar. 

gasilska-zveza-slovenije kongres