vestnik

ECDC: Omikron potrjen v 28 evropskih državah, doslej še brez smrtnih žrtev

STA, 20. 12. 2021
Bobo
O potrjenih primerih okužbe z omikronom so doslej poročali iz 28 držav članic EU in Evropskega gospodarskega prostora.
Aktualno

Od minulega četrtka do nedelje so v evropskih državah potrdili še nekaj več kot 1500 novih primerov koronavirusne različice omikron, skupaj v 28 državah že 4691, je danes sporočil Evropski center za nadzor in preprečevanje bolezni. Smrtnega primera med okuženimi s to različico, ki je denimo v Veliki Britaniji že prevladujoča, še niso zabeležili.

O potrjenih primerih okužbe z omikronom so doslej poročali iz 28 držav članic EU in Evropskega gospodarskega prostora. O največ, 2060 primerih poročajo iz Norveške, ki je sporočila, da predhodno obravnavane kot verjetne sedaj vodi kot potrjene primere.

Na Danskem so z genomskim sekvenciranjem potrdili 726 primerov, s tej različici prilagojenimi testi PCR pa so jih sicer potrdili skupno že več kot 14.700, na spletni strani navaja ECDC. Število primerov omikrona v Sloveniji ostaja 10.

covid-19
R.K.
covid-19V večini primerov, za katere so na voljo ustrezne informacije, je bila okužba bodisi asimptomatska ali pa blaga, smrtnega primera še niso zabeležili. A kot ob tem opozarja ECDC, je treba te podatke ocenjevati s previdnostjo, saj je število uradno potrjenih primerov prenizko, da bi lahko z gotovostjo trdili, da se klinična slika bolezni po okužbi z omikronom razlikuje od predhodno zaznanih različic.

Čeprav so bili prvi primeri povezani s potovanji - različica se je po svetu razširila z juga Afrike -, je sedaj vse več takih, ki so se prenesli znotraj Evrope, tudi v okviru skupkov okužb in izbruhov, še navaja ECDC.

eu koronavirus
Kaj zdaj berejo drugi