vestnik

Eden najbogatejših Slovencev z načrti v Žitkovcih

Vestnik.si, 11. 1. 2024
Lendavainfo
Žitkovci.
Aktualno

Občina Dobrovnik začela postopek sprejemanja OPPN za 23 hektarjev veliko območje za namen postavitve industrijskih rastlinjakov.

Dobrovniška občina je objavila sklep o pripravi podrobnega prostorskega načrta (OPPN) za namen gradnje industrijskih rastlinjakov v bližini vasi Žitkovci. Načrt zajema območje v skupni površini približno 23 hektarjev. Od tega je 20 hektarjev v lasti družbe Skrinja BB, poslovno svetovanje in investicije, iz Ljubljane.

Gre za podjetje v lasti Boštjana Bandlja, znanega slovenskega poslovneža, ki se je uveljavil s prodajo emisijskih kuponov, njegovo premoženje pa ga na lestvici najbogatejših Slovencev uvršča na četrto mesto. Kmetijsko zemljišče v Žitkovcih, kjer naj bi zrasli rastlinjaki,  je bilo prej v lasti Sklada kmetijskih zemljišč in gozdov. Ta je parcelo v Žitkovcih v velikosti 206 396 kvadratnih metrov omenjenemu podjetju prodal skupaj z DDV za 2,5 milijona evrov. Kupoprodajna pogodba je bila sklenjena oktobra 2023. 

Župan Marjan Kardinar upa, da gre za resne vlagatelje s premišljenim projektom, s katerim bodo prispevali k enemu od pomembnih razvojnih cilju občine, vzpostavitvi zeleno občino. V postopku priprave OPPN ne bo potrebno izvesti celovite presoje vplivov na okolje, saj pri načrtovanem posegu v prostor kakor tudi pri dejavnosti ne bo prišlo do spremembe namenske rabe prostora oziroma do velikih vplivov na okolje. Dejavnost bo namreč načrtovana po načelu trajnosti, v katero pa so zajeti lokalna samooskrba, uporaba geotermalne in sončne energije, uporabo trajnostnih materialov, zmanjšanja svetlobnega onesnaženja in zbiranja padavinske vode.  

Žitkovci DOBROVNIK oppn rastlinjaki