vestnik

Zakaj je energetska prenova mestne uprave padla v vodo?

Rok Šavel, 20. 3. 2022
Nataša Juhnov
Mestna občina Murska Sobota.
Aktualno

Mestna občina Murska Sobota je preko javnega naročila iskala izvajalca za energetsko prenovo mestne uprave, a je pred dnevi razpis ustavila.

Poročali smo, da soboška občina načrtuje celovito energetsko prenovo stavbe mestne uprave, ki bi zajemala tudi sanacijo stavbe upravne enote in sejne dvorane. Projekt je zajemal energetsko sanacijo ovoja stavbe (to vključuje zamenjavo stavbnega pohištva na ovoju stavbe, zamenjavo strešne kritine in toplotno izolacijo stropa kletnih prostorov), posodobitev kotlovnice s prehodom na ogrevanje z fosilnimi gorivi (zemeljski plin) na ogrevanje z obnovljivimi viri energije oziroma s toplotno črpalko voda-voda in zamenjavo obstoječih svetil z LED svetili. Mestna občina je s projektom želela kandidirati na razpisu ministrstva za infrastrukturo JOB_2021,, pri čemer bi 49 odstotkov od skupne investicije v višini 2,22 milijona evrov bilo sofinanciranih.


Proračun, nezadostne finančne spodbude in prodaja občinske stavbe


Pred dnevi je bilo javno naročilo, preko katerega je mestna občina iskala izvajalca, ustavljeno. Kot pravijo v mestni upravi, izvedba investicije ni v skladu z veljavnim proračunom za leto 2022. "Z ozirom na zahtevano nižjo višino zadolževanja občinskega proračuna v letu 2021 in načrtovano prodajo dela objekta, je bila dana prioriteta izvedbi energetske prenove OŠ III, OŠ IV in OŠ Bakovci. V luči tega bo potrebna nova določitev obsega prenove občinske zgradbe," so za Vestnik.si pojasnili v mestni upravi in dodali, da bo dinamika prenove odvisna tudi od novih ukrepov države pri spodbujanje energetske prenove javnih stavb, saj so višine finančnih spodbud aktualnega razpisa JOB_2021, ob močni rasti cen gradbenih storitev, preveč obremenjujoče za občine in ne omogočajo izvedbe potrebnih investicij.

PREBERITE ŠE:

Soboška občina v celovito prenovo za 2,2 milijona evrov, obeta se tudi obnova gasilskega doma
(MOMS) Slavic zaradi prodaje občinskih zgradb zapustil sejo. Jevšek: Sobota si zasluži sodoben upravni center
(SEJA MOMS) Več kot 32-milijonski proračun dokončno pod streho, a z istimi pomisleki

Spomnimo. Mestni svetniki so konec februarja sprejeli 32,5 milijona evrov težak proračun soboške občine za leto 2022, ki predvideva tudi novo zadolževanje v skupni višini 3,5 milijona evrov, in sicer za prej navedeno energetsko prenovo osnovnih šol in ureditev kanalizacijskih kolektorjev v Slomškovi, Gregorčičevi in v Ulici Staneta Rozmana. Javno naročilo za kanalizacijske kolektorje v Gregorčičevi in Slomškovi je že v teku, na razpis sta podala ponudbi dva izvajalca. Pomgradova ponudba znaša z davkom slaba 1,8 milijona evrov, ponudba družbe GMW pa 1,9 milijona evrov.

mestna-občina-murska-sobota energetska-sanacija