vestnik

(EU projekt, moj projekt 2023) Lokalna eko zdrava tržnica bo prostor prodaje in druženja

Maja Hajdinjak, 5. 10. 2023
Občina Razkrižje
Lokalna eko zdrava tržnica v Občini Razkrižje
Aktualno

Ob stojnicah so nekateri izdelki in pridelki na voljo tudi v avtomatu

Minulo soboto so na Šafarskem v Občini Razkrižje predstavili lokalno eko zdravo tržnico. Dogodek bi moral biti že teden dni prej, vendar so ga organizatorji prestavili zaradi napovedanega slabega vremena. Na stojnicah so se predstavili lokalni ponudniki izdelkov in pridelkov, med njimi Mirko Žižek s prodajo sezonskega sadja, Kmetija Jana z izdelki iz bio aronije in bio šipka ter unikatnimi izdelki iz lesa in Društvo za razvijanje ročnih spretnosti EkoWerkštat s tekstilnimi izdelki iz ponovne uporabe. V spremljevalnem programu je Sonja Bertalanič iz Kmetijsko-gozdarskega zavoda Murska Sobota predavala o promociji trajnostnega prehranjevanja, Občina Razkrižje pa je na stojnici predstavila program celovitega gospodarjenja z vodo in vodnim prostorom v občini. Odprtje tržnice so z glasbo popestrili družinski ansambel Fekonja z Zgornjega Krapja in etno skupina Bosi, pekli so se tudi razkriški mlinci.

občina-razkrižje, lokalna-eko-zdrava-tržnica, eu-projekt-moj-projekt-2023
Občina Razkrižje
Na odprtju lokalne eko zdrave tržnice.

V občini je v zadnjih letih naraslo število kmetij z registrirano dopolnilno dejavnostjo oziroma turističnih kmetij, vendar doslej ni bilo ustrezne skupne točke ali lokacije, kjer bi ti ponudniki lahko prodajali svoje pridelke in izdelke. V upravi Občine Razkrižje so ugotovili, da imajo primerne prostorske možnosti za ureditev lokalne tržnice v naselju Šafarsko. Ta kraj je bil dostopen in primeren za vzpostavitev tržnice brez potrebe po večjih gradbenih posegih. Tukaj lahko torej domači proizvajalci prodajajo svoje izdelke in pridelke lokalnim prebivalcem in obiskovalcem, ob tem pa je to priložnost tudi za ponudnike iz sosednjih občin, da promovirajo svoje izdelke. Ob stojnicah so nekateri izdelki in pridelki na voljo tudi v avtomatu. »Koncept je takšen, da bi se poleg prodaje na tržnici občasno odvijali spremljevalni dogodki s poudarkom na zdravem prehranjevanju in načinu življenja, kot je bilo omenjeno predavanje, sicer pa tudi kakšni glasbeni nastopi,« je povedal župan Občine Razkrižje Stanko Ivanušič. Tržnico so vzpostavili v okviru projekta EU projekt, moj projekt 2023, investicija je vredna 210.000 evrov, od tega je bilo 50.000 evrov pridobljenih iz kmetijskega sklada v okviru LAS Prlekija. S temi sredstvi so uredili infrastrukturo, tj. priključek na kanalizacijsko in vodovodno omrežje,  sanitarije, elektriko v vsaki od hišic, pitnik za vodo, koše za smeti, mize. V okviru projekta je občina nabavila tudi sodoben traktor s številnimi priključki za potrebe tržnice in celotne občine.

lokalna-eko-zdrava-tržnica, šafarsko, občina-razkrižje
Maja Hajdinjak
Namen tržnice je, da poveže lokalne ponudnike, ponudi kakovostne izdelke prebivalcem in obiskovalcem ter prispeva k trajnostni samooskrbi in boljšemu okolju.

Vzpostavitev lokalne eko zdrave tržnice v Občini Razkrižje je korak v pravo smer za spodbujanje lokalne ekonomije, promocijo ekološke pridelave in izboljšanje kakovosti življenja v lokalni skupnosti. Namen tržnice je, da poveže lokalne ponudnike, ponudi kakovostne izdelke prebivalcem in obiskovalcem ter prispeva k trajnostni samooskrbi in boljšemu okolju. Lokalne eko tržnice so več kot le kraji za nakupovanje – so kraji, kjer rastejo skupnosti in trajnostno gospodarstvo.

"EU projekt, moj projekt 2023 sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada."

logo
Arhiv
Logo.

lokalna-eko-zdrava-tržnica občina-razkrižje eu-projekt-moj-projekt-2023