vestnik

Fajonova še danes z Golobom o obstanku v koaliciji, v Ljubljani sinoči tudi pomurski "teren" SD

Rok Šavel, 7. 2. 2024
Sa. R.
Vodstvo stranke SD je pod hudim pritiskom, predsednica Tanja Fajon pa pravi, da razume pozive o prevzemu odgovornosti, a da mi za to stranka pristojne organe, ki bodo o tem odločali.
Aktualno

Predsednica SD Tanja Fajon, ki se sooča z pozivi k odstopu, priznava, da gre za najhujše obdobje, odkar je leta 2020 prevzela vodenje stranke.

Socialni demokrati (SD) se trenutno soočajo z eno največjih kriz v svoji zgodovini. Po izbruhu afere z nakupom sodne stavbe na Litijski cesti, pozivu k odstopu pravosodne ministrice Dominike Šarc Pipan in medsebojnemu obračunavanju, ki je sledilo, se vrstijo sestanki in razprave o tem, kako naprej. Odstop glavnega tajnika Klemna Žiberta, ki ga je Švarc Pipanova obtožila vpletanja v sporen, skoraj 8-milijonski nakup sodne stavbe, morda ni bil dovolj. Tudi ponujen odstop pravosodne ministrice, ki naj bi ga premier sprejel, čeprav o tem še ni obvestil državnega zbora, ne. V resnici je to vse skupaj zgolj vrh ledene gore težav, ki pestijo stranko vse od slabega rezultata na državnozborskih volitvah.

Predsednica stranke Tanja Fajon, ki je tudi zunanja ministrica in podpredsednica vlade, je danes stopila pred medije in priznala, da so časi za SD težki, sama pa da ne bo zapuščala potapljajoče se barke. Napovedala je, da se bo zvečer sestala s premierjem Robertom Golobom na temo, ali še obstaja medsebojno zaupanje za nadaljnje delo v koaliciji. Za ponedeljek je ravno tako sklicana konferenca stranke, ki je najvišji organ stranke med kongresoma, na katerem naj bi povlekli nekatere poteze o nadaljnji usodi stranke, in sicer tudi v smislu sklica volilnega kongresa. Predsednik konference je sicer Matevž Frangež, državni sekretar na gospodarskem ministrstvu.


Kdo vse je sestankoval z odstopljenim Žibertom?


Burno je bilo sicer že včeraj zvečer, ko je takrat že odstopljeni Žibert sestankoval s predstavniki območnih organizacij in občinskih odborov SD. Na sestanku, ki se je začel ob 18. uri in je trajal skoraj štiri ure, je bilo po naših informacijah slišati veliko očitkov na račun vodstva stranke, padale so pobude o izstopu iz koalicije, kritične ocene do delovanja vladajočega Gibanja Svoboda, manjkala pa ni niti omemba Janeza Janše, čeprav večina tam prisotnih kazanje s prstom na prvaka opozicije s strani enega izmed državnih funkcionarjev naj ne bi sprejela ravno z odobravanjem.

Med prisotnimi so bili sicer tudi nekateri strankarski veljaki iz Pomurja. Med drugim soboški župan Damjan Anželj in podžupan Timi Gomboc, podžupan občine Moravske Toplice Sašo Koca iz tamkajšnjega odbora, puconski podžupan Branko Ritlop iz puconskega odbora, Ivan Koncut in Alen Dominić iz lendavskega odbora, Bojan Lešer iz križevskega odbora ter Boris Edšidt iz gornjeradgonskega odbora stranke. Na kriznem sestanku je bil prisoten tudi poslanec Damijan Zrim, sicer kot predstavnik odbora stranke na Kuzmi, ni pa bilo ministrov, niti Aleksandra Jevška, ki je tudi predsednik soboškega odbora stranke, ravno tako ne Dejana Židana, ki je predsednik območne organizacije Prekmurje.


Burno tudi v državnem zboru


Zaostreno stanje v stranki se odraža te dni tudi v parlamentu. Poslanci SD so namreč zavrnili obravnavo sprememb zakona o digitalni vključenosti po skrajšanem postopku, pri čemer je vodja poslanske skupine Jani Prednik poudaril, da se s spremembo zakona popravlja "šlamastiko" ministrice za digitalno preobrazbo Emilije Stojmenove Duh, ki ji poslanci SD več ne zaupajo. Težka retorika je sledila na današnji seji komisije za nadzor javnih financ, ki je bila prekinjena zaradi neudeležba premierja, saj bi morali obravnavati poslovanje njegovega podjetja Star Solar. Prednik je izrazil razočaranje zaradi neudeležbe Goloba, saj da očitki, ki se nanašajo tudi na morebitno izogibanje plačevanja davkov, po njegovem mnenju "niso nedolžni". Pozneje se je Prednik na seji komisije ob obravnavi nakupa sodne stavbe zapletel še v verbalni obračun s pravosodno ministrico, za katero je dejal, da je kot podpisnica pogodbe glavna osumljena, zato se mu ne zdi logično, da bi sama vodila preiskavo o morebitnih nepravilnostih. Švarc Pipanova mu je zaradi tega zagrozila s tožbo.

Jasno se nakazuje, da bodo v SD, vsaj kar se poslanske skupine tiče, tudi, če ostanejo v koaliciji, v nadaljevanju veliko bolj kazali zobe pri dialogu s Svobodo. Razprave in odločitve, sprejete na prihajajočih sejah organov stranke, pa bodo zagotovo ključne za določitev nadaljnje poti SD in njenega položaja v slovenskem političnem prostoru. Ker se bližajo evropske volitve, stranka veliko manevrskega prostora za razčiščevanje svoje notranje situacije nima. 

stranka-sd socialni-demokrati politika tanja-fajon vlada-rs