vestnik

Farič dobil novo tožilko

Rok Šavel, 30. 11. 2023
Nataša Juhnov
Na murskosoboškem okrožnem državnem tožilstvu bo odslej kot tožilka delovala tudi Tina Grabar Bojnec, ki je bila pred tem višja pravosodna svetovalka.
Aktualno

Vlada je opravila več imenovanj v pravosodju.

Na današnji seji je vlada imenovala Boštjana Jegliča za vrhovnega državnega tožilca na Vrhovnem državnem tožilstvu Republike Slovenije. Prav tako je menovala Špelo Brezigar za okrožno državno tožilko na Specializiranem državnem tožilstvu Republike Slovenije. Anjo Rupret, Slađano Miškić Stanojević, Katarino Klepec in Diano Husić Omerović za okrajne državne tožilke na Okrožnem državnem tožilstvu v Ljubljani, Marka Gusiča za okrajnega državnega tožilca na Okrožnem državnem tožilstvu v Celju in Nino Alibašić za okrajno državno tožilko na Okrožnem državnem tožilstvu v Mariboru.

Novo tožilsko moč je dobil tudi vodja murskosoboškega okrožnega državnega tožilstva, višji državni tožilec Drago Farič, saj je bila na predlog ministrstva za pravosodje za okrajno državno tožilko imenovana Tina Grabar Bojnec, ki je bila pred tem na tožilstvu zaposlena kot višja pravosodna svetovalka. Postopek imenovanja tožilstva je sicer razmeroma dolg in detajlno predpisan v zakonu o državnem tožilstvu, pred končno zeleno lučjo vlade pa ima pri njem pomembno vlogo državnotožilski svet. Skupaj s Faričom je na soboškem tožilstvu zaposlenih devet tožilcev, ki so v lanskem letu od skupno prejetih 461 sodnih odločb uspeli doseči 92-odstotni delež obsodilnih sodb. 

vlada-rs imenovanje okrožno-državno-tožilstvo drago-farič imenovanje-tožilcev