vestnik

Filmska izpoved reševanja voznika iz Radenec: Šele, ko je prišel domov, je pomislil, da bi lahko umrl

Andrej Bedek, 4. 1. 2020
PGD Gornja Radgona
Tako je končal avtomobil v zajetju vode.
Aktualno

Stanko Dervarič iz Radenskega Vrha je rešil življenje vozniku, ki je 24. decembra v Radencih zapeljal v zbiralnik vode. Dervarič pravi, da bi še enkrat brez oklevanja človeku, pa čeprav ga ne pozna, v nesreči priskočil na pomoč.

Voznik, ki je na predbožični torek, 24. decembra, v Radencih z avtomobilom zapeljal v zajetje vode, se danes najbrž ne spomni, kako se mu je to zgodilo, saj je bil pijan kot čep. Vprašanje je tudi, ali se sploh zaveda, kakšno srečo je imel, da je prizor opazil mimoidoči in pravočasno reagiral. Ko se je moški z avtom že potopil, je ta namreč skočil za njim, ga rešil iz vozila in potegnil iz vode.

»Kako je človeku rešiti življenje? Šele, ko sem se doma stuširal in preoblekel, sem se zavedel, kaj sem naredil. Še enkrat pa bi brez oklevanja skočil v vodo in pomagal človeku, čeprav ga nisem poznal. Občutki so lepi, ampak danes je že nov dan in gremo naprej,« skromno pravi Stanko Dervarič iz Radenskega Vrha.

Tisto predbožično popoldne je Dervarič v Radencih pri trgovskem centru opravil še nekaj opravkov, nato se je s prijatelji srečal v bližnjem lokalu. Nameravali so nazdraviti prihajajočemu prazniku, ko je do njihove družbe pristopil opit moški. »Na vsak način je želel naročiti pijačo, ker pa je bil zelo vinjen, sem ga vprašal, od kje je doma. Po nekaj časa sem od njega le uspel izvedeti, da živi v Ptujski cesti. Ponudil sem se, da ga odpeljem domov. Sprva je pristal, a ko sva prišla iz lokala, ni želel več v moj avto. Z njegovim pa ga nisem želel peljati. Nič se ni dal dopovedati. Rekel sem, priznam, k… te gleda, če nočeš, da ti naredim dobro, in odšel sem nazaj v notranjost,« se spominja Dervarič.

Stanko Dervarič1
Vestnik.si
Stanko Dervarič je junak sodobnega časa.

Moški se je prav tako vrnil v lokal – nekaj časa tam postaval, nato je odšel ven. Dervariču vse skupaj pa ni dalo miru: »Odpravil sem za njim. Meni je bilo jasno, da v takšnem stanju nikakor ne more peljati. Čudež je že, da je nekako obrnil avtomobil in sreča, da takrat več ni bilo veliko vozil na parkirišču. Naenkrat je nato zapeljal kar naravnost v ograjo, ki jo je prebil, in z avtom zdrvel v zbiralnik vode. Takoj sem slekel jakno in se pognal v vodo. Bilo je hladno! Moški pa je kar negibno sedel na voznikovem sedežu. Kot da se ni nič zgodilo! Precej sile sem porabil, da sem lahko odprl vrata. Skupaj z drugimi smo ga nato potegnili iz vode. Deset centimetrov je manjkalo, pa bi bil avtomobil ves pod vodo,« nadaljuje človek, ki tvegal življenje, da je sočloveku rešil življenje.

Po napetem reševanju je še vedno bil poln adrenalina: »Jezen kot ris sem stopil do njega in mu prisolil dve klofuti, zakaj, za vraga, me ni ubogal, da bi ga odpeljal domov. Dal mi je naslov, kjer živi, nato smo poklicali njegovo partnerko. Po pogovoru s policisti sem nato sam odšel domov, ker me je že zelo zeblo.«

pgd-gornja-radgona, radenci, vozilo, zbiralnik-vode
PGD Gornja Radgona
Deset centimetrov je manjkalo, pa bi bilo vozilo povsem pod vodo.

Še preden so na kraj dogodka prispeli policisti, pa je partnerka že poskrbela za ponesrečenca. Odpeljala ga je s prizorišča, zato uniformiranci, ki sumijo, da se je nesreča zgodila zaradi preveč popitega alkohola, na licu mesta tega takrat niso mogli utemeljiti. Ko so povzročitelja nesreče izsledili na njegovem domu, je ta spal. Zaradi močne alkoholiziranosti ga sprva niso mogli zbuditi. Ko so voznika le prebudili, so mu policisti odredili preizkus alkoholiziranosti, a je tega odklonil. Zato mu je bil odrejen strokovni pregled v Zdravstvenem domu Gornja Radgona, katerega je prav tako odklonil. Ker je moški odklonil alkotest, bo moral plačati 1200 evrov globe, ostal pa bo tudi brez vozniškega dovoljenja, saj se voznikom v takih primerih izreče tudi 18 kazenskih točk.

V Avstriji peče piščance, doma sodi nogometne tekme

Stanko Dervarič, 59-letnik iz Radenskega Vrha, je po izobrazbi gostinec. Zadnjih šest let si je omislil poklic samostojnega podjetnika, ki v mobilni kuhinji v sosednji Avstriji peče piščance. Doma pa pod okriljem Občinske lige malega nogometa Gornja Radgona sodi tekme malega nogometa.

radenci junak stanko-dervarič
Kaj zdaj berejo drugi