vestnik

Folklorna skupina Leščeček iz Veržeja med finalisti Maroltovega srečanja

Vestnik.si, 14. 6. 2023
FS Leščeček
Folklorna skupina Leščeček Kulturnega društva Slavko Osterc Veržej se je uvrstila med finaliste.
Aktualno

V Žalcu je potekalo tradicionalno tekmovanje folklornih skupin.

V dveh polfinalnih prireditvah se je predstavilo trinajst odraslih folklornih skupin, ki so se na zaključno tekmovanje Maroltovo državno srečanje uvrstile preko območnih in regijskih srečanj, najboljše med njimi pa so zaplesale še na večerni finalni prireditvi. Kot smo že poročali, sta na Maroltovem srečanju nastopili tudi dve pomurski folklorni skupini, in sicer Folklorna skupina Kulturnega društva Marko Beltinci in Folklorna skupina Leščeček Kulturnega društva Slavko Osterc Veržej. 

Nastope je ocenjevala strokovna žirija v sestavi Klavdija Žabot, Tadej Teran in Matej Jevnišek, Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti pa je ob tej priložnosti podelil tudi Maroltovi listini za leto 2022, ki sta ju za delo na področju folklorne dejavnosti prejela Martina Prhaj in Franc Kene. 

Strokovna žirija je po koncu obeh polfinalov izbrala najboljše nastopajoče za finale, po koncu finalnega programa pa razglasila in podelila nagrade za prvo, drugo in tretje mesto in še posebni priznanji žirije. Svojega favorita med finalisti je izbralo tudi občinstvo.

V finale se je uvrstilo sedem skupin: 

- Folklorna skupina FD Rožmarin Dolena,

- Folklorna skupina ŽKUD Tine Rožanc,

- Mladinska FS Karavanke,

- AFS KUD Študent Maribor 2. skupina,

- Folklorna skupina Leščeček,

- AFS France Marolt in

- AFS KUD Študent Maribor 1. skupina

Naziv za najboljši program oziroma skupino po mnenju gledalcev je občinstvo pripisalo Folklorni skupini ŽKUD Tine Rožanc, po izboru žirije pa je zmagovalka Državnega Maroltovega srečanja 2023 postala Akademska folklorna skupina France Marolt, ki si je tako še tretjič zapored priplesala, pripela in priigrala naslov najboljših v državi.

KD Celjska folklorna skupina, ki se sicer ni uvrstila v finale, je prejela posebno priznanje strokovne žirije za najbolj muzikalno glasbeno izvedbo, posebno priznanje strokovne žirije za najboljšo glasbeno priredbo je prejela Akademska folklorna skupina Študent 2. skupina.

maroltovo-srečanje folklora folklorna-skupina-leščeček