vestnik

(FOTO) Društvo Art klub 7 odprlo nove prostore

Maja Hajdinjak, 22. 6. 2023
Maja Hajdinjak
Odprtje novih prostorov Art kluba 7.
Aktualno

Na svoje delavnice in dogodke vabijo vse, ki so vsaj malo radovedni

Ustvarjalno društvo Art klub 7 je nedavno slavnostno odprlo nove prostore. Gre za stavbo na naslovu Ljutomerska cesta 1 v Gornji Radgoni, ki je v lasti režiserja Vasje Rovšnika, ta pa jo je društvu dal v najem po tem, ko so ostali brez svojih prejšnjih prostorov, ker jih je njihov lastnik prodajal. Hiša je pripadala Rovšnikovim starim staršem, ki bi bili ponosni na novo zgodbo, ki se bo tukaj odvijala, je ta povedal na odprtju. »Zelo sem hvaležen nekdanjemu županu in tudi novi županji, da ima Občina posluh za kulturo. Art klub 7 je skupina renomiranih, izjemno talentiranih umetnikov, pa tudi odličnih ljudi, zato sem vesel in ponosen, da vas je toliko prišlo počastit njihovo delo,« je še dodal.

art-klub-7, novi-prostori, otvoritev, gornja-radgona
Maja Hajdinjak
Vasja Rovšnik

Prostore so člani društva ob pomoči drugih posameznikov prenavljali od jeseni, uredili so slikarski, fotografski in grafični atelje, risarsko delavnico, sobo za druženje in manjšo kuhinjo. Hodnik ob vstopu v stavbo krasi razstava fotografij prenavljanja, ki jih je posnel Jan Majstorovič. »Hiša ne more živeti, če v njej ne bo ljudi, zato ste vabljeni vsi, ki ste vsaj malo radovedni, da nas obiščete. V teh prostorih se bo v glavnem odvijala vizualna umetnost, naš cilj pa je, da se bo odvijalo še marsikaj drugega. Namenjeni so vsem, ki jih zanima ustvarjanje, oziroma vsem, ki jim ni dovolj samo preživeti, ampak živeti,« se je slikovito izrazila kreativna vodja društva Aleksandra Fekonja. Poudarila je, da si obenem želijo še bolj povezati vsa domača društva in ljudi iz okolice, željnim novih znanj bodo ponudili tudi mentorstvo, potekale bodo delavnice za odrasle in otroke, povezovati pa se želijo tudi čez mejo, kar jim sicer že sedaj dobro uspeva, saj so tudi začetki društva povezani z Avstrijo.

art-klub-7, novi-prostori, otvoritev, gornja-radgona
Maja Hajdinjak
Aleksandra Fekonja

Odprtja se je namreč udeležila tudi Linda Ganglbauer, ki je 30 let vodila poletno likovno akademijo Internationale Sommerakademie für Bildende Kunst – Hortus Niger v Halbenrainu. Zaradi uspešnega dolgoletnega sodelovanja s Fekonjevo, ki je bila vodja mednarodnih grafičnih delavnic, in kasneje uspešnega povezovanja društva z Ganglbauerjevo je Art klub 7 podedoval večino likovnega inventarja, ko je akademija zaprla svoja vrata. »Linda Ganglbauer je v nas in naših projektih prepoznala kakovost in potencial za nadaljevanje uspešne zgodbe, ki se je prej odvijala v Avstriji. S tem, ko nam je ta inventar podarila, si gospa Linda zelo prizadeva za intenzivnejše mednarodno sodelovanje na umetniškem področju med obema državama,« so še povedali v društvu.

art-klub-7, novi-prostori, otvoritev, gornja-radgona
Maja Hajdinjak
Linda Ganglbauer

Odprtje je minilo v sproščenem vzdušju, zbranim je nekaj besed namenila tudi županja Občine Gornja Radgona Urška Mauko Tuš in poudarila, da takšne vsebine bogatijo lokalno skupnost. Ob pogostitvi je bilo poskrbljeno tudi za glasbo, nastopila je skupina mladih deklet, ki slišijo na ime Mess.
art-klub-7 gornja-radgona odprtje novi-prostori