vestnik

(FOTO) Ena največjih gasilskih zvez v Pomurju dobila novo/staro vodstvo

Rok Šavel, 26. 3. 2023
Rok Šavel
Redna letna skupščina Gasilske zveze Moravske Toplice
Aktualno

Gasilska zveza Moravske Toplice opravila redno letno skupščino, na kateri so izvolili novo/staro vodstvo zveze, ki združuje kar 28 prostovoljnih gasilskih društev.

Na redni letni skupščini v prostorih vaško-gasilskega doma Filovci, ki je bila hkrati volilna, so v Gasilski zvezi (GZ) Moravske Toplice, ki šteje kar 28 prostovoljnih gasilskih društev, izvolili novo vodstvo. Predsednik zveze ostaja Dušan Grof, ravno tako bo prihodnjih pet let zvezi še naprej poveljeval Štefan Cmor. Za predsednika nadzornega odbora je bil izvoljen Franc Küčan, člana nadzornega odbora pa sta postala Zvonko Počič in Andrej Baligač. Na predlog novoizvoljenega predsednika in poveljnika zveze so člani izvolili tudi nov upravni odbor in poveljstvo v mandatnem obdobju 2023-2028.

gasilska-zveza-moravske-toplice, skupščina, gasilci
Rok Šavel
Redna letna skupščina Gasilske zveze Moravske Toplice

gasilska-zveza-moravske-toplice, skupščina, gasilci
Rok Šavel
Redna letna skupščina Gasilske zveze Moravske Toplice


Okrepili mlado moč


Še pred volilnimi opravili so pristojni predstavili poročila o delu zveze v letu 2022, v katerem so gasilska društva po opustitvi protikoronskih ukrepov lahko končno svobodno zadihala in organizirala različna tekmovanja in druge tradicionalne gasilske aktivnosti. Med odmevnejšimi velja omeniti kviz gasilske mladine in dvig zastave Gasilske olimpijade, ob tem pa so gasilci iz moravskotopliške zveze sodelovali tudi v intervenciji na Krasu, kjer je lansko poletje divjal najhujši požar v zgodovini države. Na prvo alarmiranje se je odzvalo osem prostovoljcev s tremi gasilskimi vozili, v drugem alarmiranju pa se je klicu odzvalo 32 prostovoljnih gasilcev s sedmimi vozili. Poleg intervencije na Krasu so v zvezi lani zabeležili še 21 drugih intervencij. GZ Moravske Toplice je konec lanskega leta štela 1887 članov, od tega 557 operativnih gasilcev. Med njimi je bilo 468 članov in 89 članic, pionirjev pa so našteli 107. V zvezi dajejo velik poudarek ravno na mlade in na usposabljanje gasilcev, kar daje rezultate, saj so lani zabeležili 100 novih včlanitev, od tega jih je bilo čez 80 mladih. Pred gasilci je glede na program dela pestro in aktivno leto, saj načrtujejo udeležbo na različnih gasilskih tekmovanjih, tako na nivoju zveze, kakor tudi regije, poleg tega je konec junija na sporedu organizacija tabora Mladi gasilec 2023 in še številna druga usposabljanja in vaje.

Na skupščini so ob koncu spregovorili Slavko Škerlak, poveljnik štaba civilne zaščite Občine Moravske Toplice, Sašo Koca, podžupan moravskotopliške občine, Ivan Pintarič iz sosednje, puconske gasilske zveze, Karel Rituper iz murskosoboške gasilske zveze in Štefan Flisar, član poveljstva Pomurske gasilske regije. Slednji je med drugim pozval člane GZ Moravske Toplice, da podprejo kandidaturo regijskega poveljnika Dušana Utroše pri naskoku na stolček poveljnika krovne Gasilske zveze Slovenije.

gasilska-zveza-moravske-toplice skupščina prostovoljno-gasilstvo novo-vodstvo gasilci