vestnik

(FOTO in VIDEO) Ko šteje vsaka sekunda 

Andrej Bedek, 31. 8. 2018
Pgd Gornja Radgona
Prizorišče v Spodnjih Ivancih
Aktualno

V javnosti se pogosto pojavijo posnetki, ko se morajo gasilci s težavo prebijati do mesta nesreče, še posebej na avtocestah. Specifično je tudi reševanje na pomurski avtocesti, ker je ta prometnica ožja, kot so običajne. Kako pa sploh ravnati, ko pride do nesreče? 


V sredo sta na cesti v Spodnjih Ivanjcih pri Gornji Radgoni trčili osebni vozili. Posredovali so gasilci PGD Gornja Radgona, ki so zavarovali kraj nesreče in s tehničnim posegom rešili poškodovano osebo iz vozila.

d1c23333c00e4e9e4c15933e401020e3
Pgd Gornja Radgona


840a9ae157c2b343da47a579e8f509ef
Pgd Gornja Radgona

Ob robu nesreče so gornjeradgonski gasilci objavili posnetek vožnje do prizorišča nesreče. Iz posnetka je razvidno, da so gasilci med vožnjo imeli kar nekaj težav zaradi voznikov, ki niso upoštevali pravil prednosti vozil na nujni poti.


Sicer je PGD Gornja Radgona tudi odgovorna enota za reševanje v primeru nesreč in zapletov na pomurskem avtocestnem omrežju, gornjeradgonski gasilci pa so prav tako že imeli težave s prebijanjem do prizorišča nesreč na pomurski avtocesti.
Ker je avtocesta A5 zgrajena kot štiripasovnica brez odstavnih pasov in s petindvajset centimetrov ožjima voznima in prehitevalnima pasovoma od običajnih, je namreč že večkrat prišlo tudi do večjih kolon in zastojevob nesrečah ali kakšnih drugih nepredvidljivih dogodkih. V javnosti so bili tudi večkrat objavljeni posnetki DARS-a, ko so vozniki na slovenskih avtocestah ravnali sebično in neodgovorno, ker niso upoštevalipravila o razvrščanju vozil.

avtocesta zastoj kolona gneca promet
Sašo Bizjak
Ob nesrečah na avtocestah se hitro ustvarijo zastoji.

Skrajno levo, skrajno desno

Vedno, ko pride do ustavljanja ali zastoja prometa na avtocesti in hitri cesti z dvema ali več prometnimi pasovi za vožnjo v eno smer, morajo vozniki med kolonama vozil takoj vzpostavitireševalni pas, ki je dovolj širok za varno vožnjo intervencijskih vozil.


Vozila, ki se ustavljajo ali stojijo na skrajnem levem prometnem pasu, se morajo razvrstiti čim bolj levo, tudi čez robno črto smernega vozišča. Vozila, ki se ustavljajo ali stojijo na ostalih prometnih pasovih, pa se morajo razvrstiti čim bolj desno, tudi čez robno črto smernega vozišča, kar vključuje tudi odstavni pas.
Kako pa ravnati na pomurski avtocesti, ki je torej ožja kot običajne?Navodilo je, da se vozniki na prehitevalnem pasu prav tako pomaknejo skrajno levo, tisti na prometnem pasu pa skrajno desno.

48fff24826087f4eb17a8aa7ffad0612
Arhiv Pgd Slovenske Konjice
Nesreče na avtocestah imajo običajno za posledico širše razsežnosti.

Po možnosti priprti ogledala

"V obeh primerih je potrebna velika discipliniranost voznikov, ki se pripeljejo na kraj nesreče. Takoj in brez oklevanja se morajo razvrstiti kar se da levo in desno in tako omogočiti čim več mesta za reševalna vozila. Tovorna vozila morajo ostati na desni strani, saj, če se dve tovorni vozili postavita vzporedno, ni več dovolj prostora za večja gasilska vozila. Osebna vozila pa se morajo razvrstiti levo čisto k odbojni ograji in po možnosti priprti vzvratna ogledala," stanje povzama stanje Jože Škrilec, diplomirani inženir prometa, ki je že nekajkrat analiziral in rekonstruiral prometne nesreče na prometnici A5.

Kako pa ravnati na pomurski avtocesti, ki je torej ožja kot običajne?Navodilo je, da se vozniki na prehitevalnem pasu prav tako pomaknejo skrajno levo, tisti na prometnem pasu pa skrajno desno.

Takšno stanje bi bilo idealno glede na razpoložljive možnosti na pomurski avtocesti, žal pa se vedno najde nekdo, ki zaradi neznanja ali kakšnih drugih razlogov ne bo ustrezno ukrepal. "Prav tako vsakič ob hujših prometnih nesrečah pričnemo razpravljat in ugotavljati, kje so napake in kaj bi bilo potrebno narediti, da bi se stanje izboljšalo. Ko se prah poleže, pa hitro pozabimo na tragične zgodbe in izgubljena življenja," še pove Škrilec.
Pgd Gornja Radgona
Gasilci iz Gornje Radgone so morali posredovati v Spodnjih Ivancih. 
temno promet gasilci reševanje