vestnik

(FOTO) Ljudska univerza Lendava zaznamovala 60 let

Jože Gabor, 17. 1. 2020
Nataša Juhnov
Direktorica Ljudske univerze Lendava Rahela Hojnik Kelenc.
Aktualno

V lendavski gledališki in koncertni dvorani so sinoči obeležili 60 let delovanja Ljudske univerze Lendava.

Pred osrednjo slovesnostjo so v lendavski sinagogi v organizaciji Ljudske univerze Lendava odprli še razstavo fotografij Jasmine Vidmar z naslovom Kliči me po imenu. Razstavljene so fotografije, na katerih so mlada dekleta iz romskega naselja v Dolgi vasi, ob fotografijah pa so besedila o tem, kake načrte in želje imajo v življenju.

ljudska-univerza-lendava, 60
Nataša Juhnov
Lendavski župan Janez Magyar.

Na osrednji prireditvi v kulturnem programu pa so nastopili pevski zbor Do-re-mi Vrtca Lendava, učenci in učenke Dvojezične osnovne šole II Lendava in Dvojezične osnovne šole I Lendava, učenki Glasbene šole Lendava, Nina Brasseur, Lucija Šetar, Pia Novak, Moški vokalni kvintet Aeternum in gledališka skupina Kofetarji. Obiskovalce prireditve sta nagovorila direktorica Ljudske univerze Lendava Rahela Hojnik Kelenc in lendavski župan Janez Magyar.

ljudska-univerza-lendava, 60
Nataša Juhnov
Slovesnost ob 60-letnici delovanja Ljudske univerze Lendava.

Naše poslanstvo in namen sta bila od ustanovitve leta 1959 naprej omogočati in zagotavljati odraslim udeležbo v izobraževanju in usposabljanju v najširšem smislu,  je v nagovoru poudarila direktorica Ljudske univerze Lendava Rahela Hojnik Kelenc. »Strategijo vseživljenskosti učenja smo udejanjali od naše ustanovitve naprej, čeprav se je ta ideja sistematično začela razvijati šele v devetdesetih letih dvajsetega stoletja. V svojem dosedanjem delovanju smo šli skozi številne razvojne faze, doživeli smo vzpone in padce, vedno pa smo bili osredotočeni na potrebe odraslih za njihovo aktivno življenje v družbi in v lokalnem okolju,« pravi. V svojem delovanju so se iz Ljudske univerze s štirimi temeljnimi področji delovanja razvili v moderno lokalno središče vseživljenjskega učenja. Njihova izobraževalna ponudba je iz leta v leto bolj odzivna, fleksibilna in polivalentna, prilagojena trenutnim potrebam, načinom poučevanja posameznikov, ki se v izobraževalni program vključujejo.

ljudska-univerza-lendava, 60
Nataša Juhnov
Slovesnost ob 60-letnici delovanja Ljudske univerze Lendava.

ljudska-univerza-lendava, 60
Nataša Juhnov
Nina Brasseur.

Zavod za izobraževanje odraslih in mladine Ljudska univerza Lendava je bil, kot so povedali na prireditvi, vpisan v sodni register decembra leta 1959 kot Delavska univerza Lendava. V šestdesetih letih delovanja se je zavod preoblikoval v sodobno izobraževalno središče, ki nudi občanom občin na območju Upravne enote Lendava različne možnosti pridobivanja tako formalnih, kakor tudi neformalnih znanj. V razne oblike izobraževanja se lahko vključijo šoloobvezni otroci, srednješolci in mladina, odrasli in starejši v tretjem življenjskem obdobju. Pridobivanje, nadgrajevanje in obnavljanje znanja poteka v prijetnem in sodobno opremljenem učnem okolju ter ob pomoči usposobljenih svetovalcev. Vključujejo pa se tudi v lokalne, nacionalne in mednarodne projekte na področju izobraževanja.

ljudska-univerza-lendava, 60
Nataša Juhnov
Moški vokalni kvintet Aeternum.

ljudska-univerza-lendava, 60
Nataša Juhnov
Slovesnost ob 60-letnici delovanja Ljudske univerze Lendava.

ljudska-univerza-lendava 60-let slovesnost
Kaj zdaj berejo drugi