vestnik

(FOTO) Na radgonskem gradu so se predstavili mojstri starih obrti

Maja Hajdinjak, 30. 9. 2023
Maja Hajdinjak
Na radgonskem gradu so se predstavili različni mojstri starih obrti.
Aktualno

OŠ Gornja Radgona je ob kulturnem dnevu povezala dva projekta

69 učencev osmih razredov OŠ Gornja Radgona je petek preživelo na radgonskem gradu. Tam so letos že četrtič izvedli kulturni dan za osmošolce, ki je sovpadel z dnevi evropske kulturne dediščine. Rdeča nit teh so redka dragocena znanja, spretnosti in poklici, zato so tudi kulturni dan naslovili Mojster se predstavi. Učenci so imeli več aktivnosti, imeli so etnološko-muzejsko delavnico, ki jo je vodil kustos in višji pedagoški vodja iz Muzeja narodne osvoboditve Maribor, z grajskim oskrbnikom Samom Tušem so si ogledali grad, tretjo delavnico pa je izvedla Banda ferdamana, improvizacijsko gledališče iz Maribora. Njihova mentorica Mojca Frim že pet let redno obiskuje tudi OŠ Gornja Radgona, kjer izvaja impro vaje v okviru male šole improvizacije (MIŠ). Poleg omenjenih aktivnosti so se učenci lahko spoznali s starimi obrtmi in poklici oziroma s takimi obrtmi, ki počasi izumirajo. Člani TD Destrnik so prikazali delo z lanom, na ogled so bile otroške statve in kolovrat ter platneni izdelki iz lanu. Člani TD Negova-Spodnji Ivanjci so prikazali najrazličnejše spretnosti – tesanje, mletje koruze, štrik, pranje cot in drugo. Iz TD Dimek Beltinci so pripeljali na ogled stara kolesa, prišel je tudi pozvačin iz Beltinec Franc Jerebic. Med mojstri so bili še pletar Stanko Hojs, krojač Milan Kaučič, kovač Ludvik Fekonja, ljudski godec in ustvarjalec izdelkov iz lesa Dani Rajh ter Zdenka Slavič, ki je učencem pokazala najrazličnejše ročne veščine. »Gre za dejavnosti, ki jih učenci ne doživijo v šoli vsak dan. Tisto, kar je drugače in dobro strokovno pripravljeno, je vedno dobrodošlo in pade tudi na plodna tla. Menim, da bi takšnih dnevov morali imeti še več, so pa žal z izvedbo povezani stroški,« je povedala koordinatorka kulturno umetnostne vzgoje na šoli Romana Slavič Žnuderl.

mojster-se-predstavi, oš-gornja-radgona, mojstri, stare-obrti, kulturna-dediščina
Maja Hajdinjak
Na radgonskem gradu so se predstavili različni mojstri starih obrti.

Na šoli letos izvajajo tudi projekt v okviru programa Erasmus+ z naslovom Steklo navdušuje, kjer so vključene različne vsebine s področja kulturne dediščine in naravoslovno-okoljske vsebine, zato so kulturni dan na gradu povezali tudi s tem projektom. Povabili so Šolski center Rogaška Slatina, ki je na gradu pripravil delavnico steklarstva, in sicer so oblikovali steklo nad odprtim plamenom, učenci pa so si iz perlic lahko izdelali zapestnico, verižico ali mozaik. »V okviru tega projekta skušamo učence ozavestiti o recikliranju stekla, da bodo tudi doma razmišljali o tem, da niso vse stvari takoj za v smeti. Ob odprtju dnevov evropske kulturne dediščine v Beltincih je nekaj učenk pod vodstvom mentorice poslikavalo steklenice sokov, da so nastale vazice, te potem uporabimo kot darila, ko gremo na izmenjave. Ravno zdaj se odpravljamo na Poljsko, kjer si bomo med drugim ogledali steklarno, sicer pa smo se v tem projektu že ogromno naučili o steklu in njegovi uporabi,« tako Slavič Žnuderlova.

mojster-se-predstavi, oš-gornja-radgona, mojstri, stare-obrti, kulturna-dediščina
Maja Hajdinjak
Na radgonskem gradu so se predstavili različni mojstri starih obrti.

V projektu sodeluje tudi učenka Jora Mulec, ki nam je povedala, da se je o steklu naučila ogromno, v okviru projekta pa je že potovala v Romunijo (ob že omenjenih državah sodeluje tudi Turčija). »Iskreno mi je danes tukaj zelo všeč, nisem pričakovala vsega tega pestrega dogajanja in me je zelo navdušilo. Predvsem te stare obrti, če bom imela možnost, se bom preizkusila v pletenju košar, pa še v čem drugem,« pa je povedala o petkov kulturnem dnevu, kjer je bilo v duhu ambienta poskrbljeno tudi za prav posebno grajsko malico. To so pripravili dijaki Srednje gostinske in turistične šole Radenci skupaj z mentorji, ki z OŠ Gornja Radgona na ta način sodelujejo že tretje leto. Na jedilniku so bili jesenska enolončnica, mini sendviči, zelenjavni kaneloni z zeliščno pomako, sladki kozarčki, bučne rezine s kremo, jabolčni zavitek in še kaj. Učence so pozdravili tudi predstavnica Zavoda za varstvo kulturne dediščine iz Maribora Milena Antolič, ravnatelj OŠ Gornja Radgona Dejan Kokol in županja Urška Mauko Tuš. 
mojster-se-predstavi oš-gornja-radgona mojstri stare-obrti kulturna-dediščina