vestnik

(FOTO in VIDEO) Protestniki že osmi petek na ulicah, policisti popisali 30 ljudi

Vestnik, STA, 19. 6. 2020
Bobo
Protesti
Aktualno

Na ulice slovenskih mest so se znova podali protestniki, ki izražajo nezadovoljstvo z vladnimi ravnanji. Približno 40 protestnikov se je zbralo tudi na Trgu zmage v Murski Soboti. V prestolnici se je po podatkih policije zbralo okoli 7000 ljudi. Dogodek je večinoma potekal mirno, so pa policisti popisali 30 ljudi.

V več slovenskih mestih so v petek, že osmič zapored, potekali protesti. Največ ljudi se je po pričakovanjih zbralo pred parlamentom v Ljubljani, kjer je tokrat ograjen celoten trg. Tam se je že pred sedmo uro zbralo več ljudi, ki so se med drugim posedli na trg in glasno brali ustavo, nekateri so splezali tudi prek ograje. Te so policisti pospremili iz varovanega območja. 

Protestniki, ki so na sedmem protestu sestopili s koles in protestirali peš, so se tokrat dogovorili tudi za poseben kodeks oblačenja, in sicer za črna oblačila, ki naj bi simbolično pomenila enakost pred zakonom. Pa tudi, ker je predsednik vlade Janez Janša ob komentiranju protestov govoril o črnosrajčnikih. Tudi Murska Sobota se je zdaj že tradicionalno pridružila vseslovenskim protestom, na Trgu zmage se je zbralo približno 40 protestnikov, ki so bili opremljeni s transparenti in piščalkami, s katerimi so izrekli omejevanje svobode ter bili kritični do vlade in korupcije. 

murska-sobota, protesti, 19-6-20
Jure Zauneker
Protesti na Trgu zmage v petek 19. junija

murska-sobota, protesti, 19-6-20
Jure Zauneker
Protest v Murski Soboti.

Proteste sicer organizira več iniciativ, ki udeležence vabijo prek družbenih omrežij. Na Facebook skupini Protest z balkonov opozarjajo, da vlada Janeza Janše pod krinko boja proti novemu koronavirusu uvaja izredne razmere in vsakodnevno krati svoboščine ljudi. Ena za drugo pa da se vrstijo sporne poteze oblasti. Protest so sprva izražali z balkonov, aprila pa so prvič sedli na kolesa.

murska-sobota, protesti, 19-6-20
Jure Zauneker
Protest v Murski Soboti.

Ljubljanski policisti so gibanje na območju Trga republike omejili z varovalnimi ograjami, ki so jih postavili že čez dan. Ograje so tokrat sicer postavili tako rekoč na celotnem trgu, kar je preprečilo zbiranje na tem mestu in sprožilo slabo voljo in kritike protestnikov. Že nekaj po 17. uri je po navedbah ljubljanske policijske uprave 27 oseb preskočilo varovalne ograje in se posedlo na sredino trga. Policisti so jih večkrat opozorili, da se nahajajo na območju omejenega gibanja in da se naj z območja odstranijo.

murska-sobota, protesti, 19-6-20
Jure Zauneker
Protesti na Trgu zmage v petek 19. junija

"Osebe zakonitih ukazov policistov niso upoštevale, zato je bilo 16 oseb fizično odstranjenih za ograje, ostale osebe so same zapustile območje omejenega gibanja," so po dogodku sporočili s Policijske uprave (PU) Ljubljana. Protestniki, med katerimi so bili tudi znani kulturniki, so ogrado prestopili, kot so zapisali na družbenih omrežjih, "v znak protesta proti korupciji, policijskemu nasilju in omejevanju svobode izražanja in združevanja". V ograjenem območju so na glas brali ustavo, posebej glasno pa so opozorili na ustavno pravico do mirnega zbiranja in javnih zborovanj.

murska-sobota, protesti, 19-6-20
Jure Zauneker
Protest so sprva izražali z balkonov, aprila pa so prvič sedli na kolesa.

V postopku so ugotovili identiteto 27 oseb, ki so jim izdali plačilni nalog zaradi kršitve 22. člena zakona o varstvu javnega reda in miru, ki govori o neupoštevanju zakonitega ukrepa uradnih oseb oziroma kršenju odločb pristojnega državnega organa, s katero je prepovedan dostop, zadrževanje, snemanje ali fotografiranje na določenem kraju. Pred 19. uro so se protestniki začeli zbirati na Prešernovem trgu in okolici, po navedbah PU pa se jih je zbralo okoli 7000. Nato so organizirano odšli proti Slovenski cesti, ter krožili med ulicami v centru mesta.

protest vlada ljubljana dz policija bobo18
Bobo

"Dogodek je večinoma potekal mirno, so pa policisti zaprli več ulic v okolici z namenom zagotovitve varnosti. Policisti so pri varovanju shoda opravili še 30 postopkov ugotavljanja identitete in trenutno ugotovili še kršitev zakona o javnih zbiranjih in 3 kršitve zakona o osebni izkaznici," so našteli na ljubljanski PU.

protest vlada ljubljana dz policija bobo22
Bobo

Nadaljujejo pa zbiranje obvestil o dogodku in če bodo dodatno zaznali še kakšne druge prekrške ali kazniva dejanja, napovedujejo, da bodo ukrepali v skladu z zakonodajo.

protest vlada nezadovoljstvo
Kaj zdaj berejo drugi