vestnik

(FOTO) Ob dnevu medu razglasili dobitnike priznanj pomurskega ocenjevanja medu

D. N., 9. 12. 2023
Jure Kljajić
12. dan medu.
Aktualno

Na ocenjevanje prispelo 34 vzorcev pomurskih čebelarjev, podeljen je bil tudi šampion.

Čebelarska zveza društev Pomurja (ČZDP) je ob 12. dnevu medu pripravila slovesnost, na kateri so razglasili rezultate 22. pomurskega ocenjevanja medu. 

12
Jure Kljajić
12. dan medu.

Ocenjevalna komisija, ki so jo sestavljali terenski svetovalec in letošnji predsednik komisije Franc Tratnjek, Primož Božnar iz Čebelarstva Božnar ter terenski svetovalec Jakob Božnar, je 21. septembra v prostorih Društva paraplegikov Prekmurja in Prlekije ocenila 34 prejetih vzorcev medu pomurskih čebelarjev. Zbranih in ocenjenih je bilo 12 vzorcev akacijevega medu, 1 vzorec lipovega medu, 5 vzorcev kostanjevega medu, 7 vzorcev cvetličnega medu, 2 vzorca gozdnega medu in 7 vzorcev ajdovega medu. Kot je povedal Tratnjek, so bili vsi vzorci ustrezno poimenovani, tudi vsebnost vlage v medu je bila v mejah dovoljenega. "Res pa je, da je bilo bolj malo vzorcev vrhunske kakovosti, kar je posledica letošnje slabe letine." Kljub temu je bilo podeljenih 7 zlatih plaket, 16 srebrnih in 6 bronastih, 5 vzorcev pa je prejelo priznanje. 

12
Jure Kljajić
12. dan medu.

Na slovesnosti, ki je potekala v trgovskem centru BTC City Murska Sobota, spremljal pa jo je nastop Prekmurske godbe Bakovci, so prejemnikom plakete izročili predsednik ČZDP Štefan Šemen in tajnik ČZDP Marjan Časar, podpredsednik Čebelarske zveze Slovenije Janez Vencelj, peta medena kraljica Slovenije Tadeja Vidmar ter predsednik ocenjevalne komisije Franc Tratnjek. 

12
Jure Kljajić
12. dan medu.

Bronaste plakete so prejeli Evgen Smodiš za akacijev med, Čebelarstvo Kosednar za akacijev med, Društvo paraplegikov Prekmurja in Prlekije za cvetlični med, Tadej Časar za ajdov in akacijev med in Jože Gobar za kostanjev med.  

12
Jure Kljajić
12. dan medu.

Srebrne plakete so prejeli Jožef Andrejč za gozdni med, Čebelarsko društvo Lendava za ajdov in cvetlični med, Marjan Časar za akacijev in ajdov med, Avguštin Zadravec za ajdov med, Matej Časar za akacijev med, Jože Gobar za ajdov med, Jože Horvat za cvetlični med, Slavko Bencik za kostanjev med, Čebelarstvo B&I za ajdov med, Darko Car za gozdni med, Štefan Sobočan za cvetlični med, Štefan Zver za akacijev med in Čebelarstvo Bukovec za ajdov med. 

Zlate plakete so prejeli Gregor Šemen za akacijev med, ki je prejel tudi Šampiona 2023 za ta med, Čebelarstvo Kosednar za kostanjev med, Jožef Andrejč za lipov med, Jože Horvat za akacijev med, Martin Rajsar za akacijev med in Janez Malačič za akacijev med. 

12
Jure Kljajić
12. dan medu.

Prireditev so spremljale tudi stojnice pomurskih čebelarjev. 

12
Jure Kljajić
12. dan medu.

12
Jure Kljajić
12. dan medu.

čebelarska-zveza-društev-pomurja dan-medu prekmursko-ocenjevanje-medu