vestnik

(Praznik Občine Rogašovci) Častni občan postal Janko Halb

D. N., 27. 4. 2024
Damjana Nemeš
23. praznik Občine Rogašovci
Aktualno

Osrednja slovesnost s podelitvijo občinskih priznanj je potekala na igrišču za Osnovno šolo Sveti Jurij.

Občina Rogašovci zaznamuje 23. občinski praznik. Ob tej priložnosti so v sodelovanju z vaščani Večeslavec pripravili osrednjo slovesnost s podelitvijo občinskih priznanj. Zbrane je uvodoma nagovoril župan Rihard Peurača, ki je povedal, da so v preteklem letu uresničili večino s proračunom zastavljenih ciljev, nekatere pa so prenesli v letošnje leto. Občina je lani v celoti izkoristila tudi sredstva, namenjena romskim naseljem, tako so v celoti obnovili ceste v teh naseljih, začeli so z gradnjo kanalizacije v romskem naselju Pertoča, s tem pa so tudi romski populaciji zagotovljeni ustrezni pogoji za bivanje. Razpise za pridobitev tovrstnih sredstev bi potrebovali tudi za ostale dele naše občine, saj še nimamo zgrajenega kanalizacijskega omrežja in obnovljenih vseh cest, je še povedal. "Da do prepotrebnih sredstev vseeno pridemo, smo se začeli povezovati, skupaj s sosednjimi občinami in sosednjimi občinami na avstrijski strani bomo ustanovili združenje, preko katerega bomo lahko dostopali do evropskih sredstev direktno do Bruslja. Z županom Občine Sveta Ana iz sosednje Avstrije sva v ta namen podpisala pismo o nameri za ustanovitev evropskega združenja za teritorialno sodelovanje. Do takrat moramo slediti zastavljenim ciljem in načrtom, izpostavil bom gradnjo druge faze športnega centra Rogašovci, to je največji posamični projekt, ki ga načrtujemo letos," je še povedal. 

občina-rogašovci, občinski-praznik, rogašovci
Damjana Nemeš
23. praznik Občine Rogašovci

Po nagovoru je sledila podelitev občinskih nagrad in priznanj. Naziv častnega občana so podelili prvemu županu občine Janku Halbu, ki je bil tudi poslanec prve skupščine Republike Slovenije ter predsednik izvršnega sveta Murska Sobota ter je zaslužen za razvoj in ugled občine doma in v tujini. 

občina-rogašovci, občinski-praznik, rogašovci
Damjana Nemeš
23. praznik Občine Rogašovci

Priznanje občine so prejeli Anton Haužar, Stanislav Geder, gasilke Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Nuskova z mentorjem Martinom Ropošo, Noel Čontala, podjetje Dajč Produkt, Julijana Meckar in Štefanija Bokan ter Žan Gomboc. 

Anton Haužar iz Pertoče je z aktivnim in požrtvovalnim delom v vaški skupnosti, krajevni skupnosti, športnem društvu in dvanajstletnem delu v občinskem svetu občine imel pomembno vlogo pri razvoju lokalne skupnosti. Bil je ustanovni član športnega društva Mladost Pertoča ter predsednik KS, v zadnjem obdobju uspešno vodi Društvo upokojencev Pertoča, ki ima več kot 160 članov.

Priznanje občine za posebne zasluge na področju razvoja Gasilske zveze (GZ) Rogašovci je prejel Stanislav Geder, ki je kot njen dolgoletni predsednik pomembno vplival na razpoznavnost gasilske zveze in s tem tudi občine. S svojim zanesljivim delom je deloval na vseh nivojih gasilskih društev, domače gasilske zveze, sosednjih gasilskih zvez, gasilske regije in tudi na nivoju Gasilske zveze Slovenije, s tem pa je ponesel ime občine po vsej državi.

Mlade gasilke PGD Nuskova Alina Viktorija Kosednar, Sara Sofija Kosednar in Melani Štern so septembra lani pod vodstvom mentorja Martina Ropoše dosegle poseben uspeh na državnem gasilskem tekmovanju v gasilski orientaciji za mladino. V kategoriji gasilskih pripravnic so dosegle prvo mesto in s tem postale državne prvakinje v omenjeni kategoriji. Z zmago so ime občine ponesle po celi Sloveniji.

Priznanje za izjemne dosežke v šahu je prejel Noel Čontala, ki je postal državni prvak v počasnem šahu in državni podprvak v pospešenem šahu, oboje v kategoriji do osem let. S svojim dosežkom se je uvrstil na evropsko in svetovno prvenstvo, ki bo potekalo septembra letos. Postal je tudi regijski osnovnošolski prvak v kategoriji do devet let ter prvak v skupini posamičnega klubskega prvenstva do osem let. Nagrado je prevzela mama Katja.

Priznanje za naj podjetje 2023 v občini je prejelo sotinsko podjetje Dajč Produkt Bojana in Andreje Rojko Dajč. Podjetje se je s svojimi krovskimi in drugimi storitvami uveljavili po celotnem Prekmurju in širše, prav tako je daleč naokoli po kakovostnih storitvah znana njihova oljarna.

Priznanje občine sta prejeli tudi Julijana Meckar in Štefanija Bokan, ki že vrsto leto zabavata s svojimi izvirnimi skeči in predstavitvami na občinskih in drugih prireditvah.

Zlati maturant v minulem šolskem letu je postal Žan Gomboc iz Večeslavec, dijak Srednje poklicne in tehniške šole Murska Sobota. Zaključil je izobraževalni program tehnik računalništva, zdaj pa je študent računalništva na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru.

občina-rogašovci, občinski-praznik, rogašovci
Damjana Nemeš
23. praznik Občine Rogašovci

Proslavo je spremljal bogat kulturni program, v njem so nastopili učenci Osnovne šole Sveti Jurij, učenci Glasbene šole Murska Sobota ter društva iz občine. Po končani prireditvi je sledila tradicionalna pogostitev vseh udeležencev z bogračem, nato pa zabava z glasbenima skupinama Firbci in Vrhovi. 

občina-rogašovci, občinski-praznik, rogašovci
Damjana Nemeš
23. praznik Občine Rogašovci

občina-rogašovci, občinski-praznik, rogašovci
Damjana Nemeš
23. praznik Občine Rogašovci

občina-rogašovci, občinski-praznik, rogašovci
Damjana Nemeš
23. praznik Občine Rogašovci

občina-rogašovci občinski-praznik