vestnik

(FOTO) S skupnim sprehodom za spoštovanje, mir in ljubezen

Vestnik.si, 24. 1. 2024
Jure Kljajić
Ekumenski sprehod.
Aktualno

Tokrat prisoten tudi paroh srbske pravoslavne cerkve

V tem nemirnem času, ki vlada po svetu, ko med drugim divjata vojni v Ukrajini in Gazi, je še posebej pomembno, da se spoštujemo in cenimo ter ne glede na različna mnenja, tradicije in pristope sprejmemo eden drugega v svoje srce. To so besede, s katerimi je evangeličanski škof Leon Novak opisal cilj ekumenskega sprehoda po Murski Soboti, ki je letos potekal že tretjič, tradicija pa sega že več kot sto let nazaj.

ekomenski-sprehod, župniki, cerkev
Jure Kljajić
Ekumenski sprehod.

Takrat so jo začeli židovski rabin, katoliški dekan in evangeličanski duhovnik z namenom, da bi s svojim druženjem, pogovorom in sprehodom občane seznanili s tem, kako pomembno je, da živimo skupaj v strpnosti, spoštovanju in prijateljevanju. Tokrat se je evangeličanskemu škofu Leonu Novaku, murskosoboškemu katoliškemu škofu Petru Štumpfu in superintendentu Evangelijske binkoštne cerkve Danielu Grabarju pridružil še Milan Jovanović, paroh srbske pravoslavne cerkve v Mariboru. Izrazil je svojo hvaležnost, ker je lahko sodeloval v sprehodu, za katerega je sicer slišal prvič, vendar ga je označil za lepo gesto. Sadovi, ki so tukaj prisotni že več kot stoletje, so po njegovem mnenju očitni, saj ob prihodu v Prekmurje vedno poudarja, da je to najlepši del Slovenije zaradi odprtih in srčnih ljudi.

ekomenski-sprehod, župniki, cerkev
Jure Kljajić
Ekumenski sprehod.

Štumpf je izpostavil, da imajo krščanske cerkve dve nalogi v enem dihu, to sta oznanjati Kristusa in si ostati edine med seboj. V Prekmurju že sto let skušajo hoditi skupaj na poti oznanjevanja Kristusa in hkrati v edinosti. Poudarja, da ta pot ni vedno enostavna, vendar je sama prekmurska narava človeka takšna, da je empatična, mehka, gostoljubna, dobrotljiva in dobronamerna, kar so v preteklosti upoštevali in gradili duhovniki vseh skupnosti. Skupni sprehod kaže, da imajo voditelji cerkve v Prekmurju veliko odgovornost in zavezo. »Skupaj hodimo po poti vere in medsebojne edinosti, vsakodnevno pa se trudimo tudi pomagati drug drugemu. Ne samo da vzdržujemo, ampak predvsem uspevamo na način, da to postane pričevanje za ljudi, kako naj tudi oni sledijo našemu zgledu,« je še povedal katoliški škof.

ekomenski-sprehod, župniki, cerkev, štumpf
Jure Kljajić
Ekumenski sprehod.

Z njegovimi besedami se je strinjal tudi Grabar, ki meni, da v času razhajanj, ko vsak išče svoj prav in si prizadeva uveljavljati svojo voljo, postaja še bolj pomembno kazati pravo smer sožitja med ljudmi, grajenja boljših odnosov in povezovanja. Kadar človek najde voljo in dobre temelje, je namreč mogočih veliko stvari. V teh zahtevnih časih je predvsem pomembno pokazati človečnost in medsebojno ljubezen, h kateri smo pozvani v evangelijih in jo Sveto pismo postavlja kot temelj naših medsebojnih odnosov. Novak je še dodal, da bi sporočilo radi predali naprej ne le v Murski Soboti, ampak v celotni regiji, Sloveniji in vsepovsod, kjer vladajo sovraštvo, nemir in vojna.

ekomenski-sprehod, župniki, cerkev
Jure Kljajić
Ekumenski sprehod.

»Vera v Boga, ki jo gojimo, nas ne razdvaja, ampak nas povezuje in nam omogoča, da na skupno pot krenemo kot prijatelji,« je za konec še poudaril Grabar, nato pa so pot izpred evangeličanske cerkve nadaljevali proti katoliški cerkvi sv. Nikolaja in sprehod zaključili pri binkoštni cerkvi.

ekumenski-sprehod murska-sobota leon-novak peter-štumpf daniel-grabar milan-jovanović