vestnik

(FOTO) Sejem Megra odprl svoja vrata

Vestnik.si, 17. 4. 2024
Jure Zauneker
Sejem Megra je odprl svoja vrata.
Aktualno

Mednarodni sejem graditeljstva se je začel danes in bo potekal do petka, 19. aprila.

Na sejmišču v Gornji Radgoni je v teh dneh vse v znamenju graditeljstva. Do petka namreč še poteka 33. mednarodni sejem graditeljstva Megra, ki ga je danes z nagovorom odprl minister za kohezijo in regionalni razvoj Aleksander Jevšek. Kot je izpostavil, sejem ne ponuja le dobrih poslovnih priložnosti podjetjem in podjetnikom v graditeljstvu, temveč naslavlja teme, ki so bistvene za tehnološki razvoj na številnih področjih. »Živimo v svetu hitrih sprememb in potreb po temeljiti preobrazbi gospodarstva. To je ključnega pomena za ustvarjanje bolj trajnostnega, odpornega in pravičnega sveta, ki bo omogočil dobrobit zdajšnjih in prihodnjih generacij,« je še povedal.

DSC_4767
Jure Zauneker
Sejem je odprl minister za kohezijo in regionalni razvoj Aleksander Jevšek. Foto Jure Zauneker

Biti gradbenik ne pomeni samo zidati ali graditi objekte, ampak pomeni povezovati različne dejavnosti podjetja in poklice, ideje in vizije s funkcijami, ki jih imajo objekti. Pomeni biti načrtovalec, umetnik in opazovalec, ki razmišlja tudi o energiji, ekologiji, kulturi in razvoju družbe, je ob tem še dodal predsednik uprave Pomurskega sejma Janez Erjavec in izpostavil izzive, s katerimi se gradbeništvo sooča. Med drugim so ti izzivi tudi nujnost zelenega prehoda, energetska učinkovitost, krožno gospodarstvo in digitalizacija, največji izziv pa je pomanjkanje ustreznega kadra, zato sejem poleg gradbincev nagovarja tudi mlade, ki se odločajo za poklice v gradbeništvu in obrtništvu. Mladim je tako namenjen zadnji dan sejma, ki bo izobraževalni in karierni dan slovenskega gradbeništva. Ta dan bo poleg različnih tekmovanj potekala tudi ulica gradbenih obrti, na kateri bodo predstavljeni poklici keramiča, slikopleskar, tesar, zidar in strojnik gradbene mehanizacije.   

sejem-megra, mednarodni-sejem-graditeljstva, pomurski-sejem, gornja-radgona
Jure Zauneker
Sejem Megra je odprl svoja vrata.

Na sejmu se pod okriljem Zbornice gradbeništva in industrije gradbenega materiala pri Gospodarski zbornici Slovenije predstavljajo najpomembnejši slovenski ponudniki s področja graditeljstva, poslovni razstavljavci ponujajo najnovejšo graditeljsko mehanizacijo, opremo, storitve in materiale, sejem pa je podprt tudi s strokovim dogajanjem in različnimi posveti.

gornja-radgona, 33
Jure Zauneker
33. mednarodni sejem graditeljstva v Gornji Radgoni.

Ob odprtju sejma so podelili tudi znake kakovosti v graditeljstvu, ki imajo že 25-letno tradicijo. Za sodobno vgradnjo zunanjega stavbnega pohištva je znak kakovosti prejelo podjetje AJM, za razvojne dosežke zelenih tehnologij podjetje Kronoterm za toplotno črpalko Etera, za razvoj pametne rešitve Smart Grid Connect pa podjetje Ngen.

gornja-radgona, 33
Jure Zauneker
33. mednarodni sejem graditeljstva v Gornji Radgoni.

sejem-megra, mednarodni-sejem-graditeljstva, pomurski-sejem, gornja-radgona
Jure Zauneker
Sejem Megra je odprl svoja vrata.

mednarodni-sejem-graditeljstva Megra pomurski-sejem gornja-radgona