Festival je tradicionalno kulinarično - etnološka prireditev, ki obiskovalcem ponuja pokušnjo prekmurskih gibanic različnih proizvajalcev iz celotne Slovenije ter prekmurskih šunk domačih ponudnikov. Pripravili so tudi tržnico slovenskih izdelkov z evropsko zaščito in prekmursko kulinariko.
Preberite še
Odpri v novem zavihku(V premislek) Pomembno je, kako živimo zdaj - ker za jutri nihče ne jamči
Kako je pravično, da nas trenutek slabosti, morda niti ne naš, stane vsega?
Prekmursko gibanico je predstavljalo 29 proizvajalcev, na ogled in za pokušino je bila tudi prekmurska šunka domačih proizvajalcev. Ponudbo izdelkov z evropsko zaščito so organizatorji - Društvo za promocijo in zaščito prekmurskih dobrot, Zavod za kulturo, turizem in šport Murska Sobota v sodelovanju z Mestno občino Murska Sobota - obogatili s prleško tünko in kranjsko klobaso. Na voljo je bila tudi ponudba ekoloških izdelkov, drugih domačih prehranskih izdelkov in izdelkov tradicionalnih obrti.
Manjkale niso niti ostale prekmurske jedi, kot so bograč, langaš, dödoli, retaši, idinjače, pogače, ... Z inovativnimi chefovskimi pristopi je bila tradicionalna kulinarika obogatena s sodobnim načinom ponudbe. Za vina, ki so del kulinarične ponudbe pa so poskrbeli vrhunski prekmurski vinarji.
Dogajanje je popestrila nagradna igra v ugotavljanju teže prekmurske šunke. Dejanska teža je znašala5,014 kilogramov, organizatorji pa so podelili dve prekmurski šunki, ker sta Anja iz Prekmurja in Andrej iz Bizeljskega težo ocenila na 5,01 kilogram.
Nastopili so Marko banda, Folklorna skupina KUD Beltinci s pozvačinom, učenci Glasbene šole Beltinci, skupina KAT & The DEDO’s ter romski glasbeniki Romano glauso.
Zlata priznanja na ocenjevanju prekmurske gibanice so prejeli Terme 3000, Mlinopek, Gostilna Marič, Junior, Mozaik dobrot, Katarina Puhan, Turistična kmetija Ferencovi in Pekarna Omar.