Ljubiteljski izdelovalci domačih suhih salam so že 27. leto zapored prinesli na ocenjevanje vzorce salam. Letos so organizatorji prejeli 48 vzorcev, ki jih je v hotelu Radin v Radencih včeraj ocenjevala šestčlanska komisija v sestavi Milko Lebarič, Robi Fekonja, Franc Sotošek, Milan Hari, Zdenka Tompa in Igor Kustec, ki je tudi predsednik komisije.
Preberite še
Odpri v novem zavihku![Žetev pšenice, ki se je letos zaradi zgodnejše vegetacije začela 10 do 14 dni prej kot običajno, se je pred dobrim tednom in pol sklenila tudi v Pomurju, večina kmetov pa je v tem času z njiv pospravila tudi ostanke po žetvi.](http://cdn.kme.si/public/images-cache/810xX/2023/07/13/9bdb0d1eba10a354af93902f6f6fbe35/66a33b23a5b4b/9bdb0d1eba10a354af93902f6f6fbe35.jpeg)
(ŽETEV) Izguba na hektar višja od tristo evrov, a nižja kot lani
Trend nizkih odkupnih cen bo povzročil dodatno krčenje površin, posejanih s krušno pšenico.
Skupno število točk, ki jih je za posamezni vzorec možno dobiti, je 15, komisija pa ocenjuje zunanji izgled salame (največ 2 točki), vonj (največ 3 točke), prerez, pri katerem se ocenjuje sestava, barva, tekstura in vsebina salame (največ 4 točke) ter okus (največ 6 točk), na koncu pa se izločita najslabša in najboljša ocena.
Najboljši letošnji pomurski salamarji bodo razglašeni na zaključni prireditvi, ki bo potekala jutri zvečer v restavraciji hotela Radin, takrat bodo gostje prireditve vse prejete vzorce salam lahko tudi okušali. Pet najboljših izdelovalcev salam se bo udeležilo slovenskega finala salamiad, ki bo letos maja v Straži na Dolenjskem.
Več o pomurski salamiadi in zmagovalcih pa v prihodnji številki Vestnika.