vestnik

Krožišče v Gornji Radgoni bodo začeli graditi po novem letu. Krasila ga bo skulptura, sestavljena iz štirih elementov

I. B., 20. 12. 2021
Vanesa Jaušovec
Semaforizirano krožišče bo v prihodnjem letu preurejeno v krožišče.
Aktualno

Obvoz bo urejen po več ulicah. Okrasna skulptura bo sestavljena iz štirih elementov.

Glavno križišče v Gornji Radgoni bo preurejeno v krožišče, kar smo v Vestniku že poročali. Nosilka projekta Direkcija Republike Slovenije za infrastrukturo je septembra izbrala izvajalca del. To bo družba GMW iz Turjanec. Vrednost del je slabih 770 tisoč evrov, od tega bo direkcija prispevala 647 tisoč evrov, občina pa 122 tisoč. 

gornja-radgona, križišče
Vanesa Jaušovec
Semaforizirano krožišče bo v prihodnjem letu preurejeno v krožišče.

V sklopu projekta bo poleg krožišča na novo zgrajena vsa komunalna infrastruktura, urejen bo tudi nov dovoz do stavbe Panonska 2 – iz smeri spodnje avtobusne postaje, saj se bo obstoječi priključek ukinil. Sprva je bilo predvideno, da se bodo gradbena dela začela oktobra, potem se je začetek zamaknil v december. »Zaradi obnovitvenih del, ki se trenutno še izvajajo na Cesti na stadion, to je izvedba kolesarske steze, novega vodovodnega omrežja z vsemi priključki za Pomurski sejem in pošto ter sanacija dotrajanega kanalizacijskega omrežja med železniško progo in državno cesto, ki bodo v pretežni meri dokončana do konca decembra, se je začetek gradbenih del za ureditev krožišča v središču Gornje Radgone prestavil v prvo polovico januarja 2022,« pojasnjujejo v občinski upravi. Gradbeni stroji naj bi tako zabrneli med 10. in 15. januarjem. 

krožišče, gornja radgona
Arhiv občine
To je skica okrasne skulpture, ki bo postavljena v sredo novega krožišča. Foto Arhiv občine

Obvoz bo v času gradnje krožišča urejen po več trasah. Kot so sporočili iz radgonske občine, bo potekal mimo Špitala po Maistrovem trgu in Panonski ulici, v eni od faz pa tudi po Mladinski ulici in Cesti na stadion. Že sedaj udeležence v prometu naprošajo za potrpežljivost, občane pa za razumevanje. Predvideni rok za dokončanje je sredina avgusta prihodnje leto. 
V središče krožišča bo postavljena okrasna skulptura Gornja Radgona, mesto sejmov in penine – 4 elementi. Zasnovala jo je arhitektka Mariapia Tessarolo iz projektivnega podjetja Progrin iz Radenec. »Zasnovana je na izhodiščni ideji v čast vina in sejmov. Oblika skulpture spominja na metaforo mesta in je lahko prepoznavna s predvideno uporabo različnih materialov. Končna oblika je kombinacija različnih elementov, ki so si med seboj zelo različni, toda brez dvoma dosegajo čudovitost skupnega scenskega učinka,« pravijo v občini. Dodali so, da bo skulpturo kot temelj sestavljala tako imenovana svetla baza, sledila bosta črni krog in zlati snop, kot zaključek pa še zlati list. 

gornja-radgona krožišče naložba
Kaj zdaj berejo drugi