vestnik

Gasilce žene napredek otrok. Zbrali 624.822 pločevink

Damjana Nemeš, 14. 1. 2023
Arhiv GZ Šalovci
Gasilska zveza Šalovci že dve leti zbira odpadne pločevinke.
Aktualno

Pločevinke še naprej zbirajo pri gasilskem domu v Dolencih, kamor jih lahko dostavi kdor koli, sami se odpravijo tudi na teren po celotnem Pomurju, zbrane pločevinke poberejo in odpeljejo na zbirno mesto.

Gasilska zveza (GZ) Šalovci že dve leti izvaja akcijo zbiranja odpadnih pločevink, katere pobudnik je bil Klement Časar, predsednik komisije za delo z mladino pri zvezi in član Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Dolenci. Z denarjem od prodanih odpadnih pločevink pomagajo otrokom, ki imajo celostni zaostanek v razvoju, za napredek pa potrebujejo dodatne terapije, ki so samoplačniške in zato družinam teh otrok velikokrat tudi preveliko finančno breme.

gasilska-zveza-šalovci, klement-časar, pločevinke
Arhiv GZ Šalovci
Gasilska zveza Šalovci že dve leti zbira odpadne pločevinke.

V dveh letih, odkar s pomočjo občanov Šalovec, gasilskih društev, ki sestavljajo šalovsko gasilsko zvezo, in številnih posameznikov po vsem Pomurju zbirajo pločevinke, so pomagali že dvanajstim družinam z različnih koncev Slovenije. »Velikokrat zasledimo kakšno objavo na spletu, da kdo potrebuje pomoč. Včasih informacije o družinah, ki jih pestijo zdravstvene težave, pridejo kar same do nas. Nato se s predstavniki zveze in našega društva usedemo, pogovorimo in dogovorimo, kako naprej. Družine nato kontaktiramo in jim predstavimo našo akcijo. Doslej naše pomoči ni še nihče zavrnil, so pa nekateri res povedali, da lahko počakajo in naj denar prej namenimo tistim, ki morda pomoč bolj potrebujejo. Vendar smo doslej res pomagali vsem družinam,« pove Časar.

Vsaka družina, ki ji pomagajo, prejme v eni donaciji petsto evrov, le družini, kjer se s podobnimi zdravstvenimi težavami srečujeta dvojčka, so naenkrat podarili tisoč evrov. »Smo pa doslej dvema družinama z denarjem pomagali dvakrat, vsem preostalim enkrat.«

gasilska-zveza-šalovci, klement-časar, pločevinke
Arhiv GZ Šalovci
V dveh letih so z denarjem od zbranih pločevink v Gasilski zvezi Šalovci dvanajstim družinam omogočili dodatne terapije za njihove otroke, ki imajo celostni zaostanek v razvoju.

Zbrali 9,5 tone 

Neutrudni gasilci bodo pločevinke zbirali tudi v prihodnje, saj se zavedajo, koliko zbran denar pomeni družinam otrok in kolikšna finančna razbremenitev je to za mnoge. »Družine so vesele vsakega evra, ki ga prejmejo, v zadovoljstvo pa je tudi vsem nam, ko vidimo, kakšen napredek prinašajo terapije tem otrokom,« pove pobudnik akcije.

Pločevinke tako še naprej zbirajo pri gasilskem domu v Dolencih, kamor jih lahko dostavi kdor koli, sami se odpravijo tudi na teren po Pomurju, zbrane pločevinke poberejo in odpeljejo na zbirno mesto. »Včasih smo vreče s pločevinkami začeli pobirati v naši občini ter nadaljevali do Murske Sobote, Male Polane, Turnišča in Renkovec, od tam pa do Gederovec in naprej do Svetega Jurija, Kuzme in Šulinec. Sedaj je teh pločevink že toliko, da moramo zbrano najprej pobrati v eni smeri, odložiti in se nato odpraviti še v drugo smer. Seveda nas veseli, da so ljudje pripravljeni pomagati, zato bi bilo škoda, da ne bi nadaljevali. Odziv je res dober,« pravi Klement Časar. 

V letu 2021 so v zbirni center v Murski Soboti, kjer odpadne pločevinke odkupijo, zbrano peljali desetkrat, letos pa že petnajstkrat. Skupno so v obeh letih zbrali 9467 kilogramov odpadnih pločevink, za kar so dobili 7981 evrov. Kot zanimivost še zapišimo, da je to 624.822 pločevink ali 312.411 litrov popite pijače.

gasilci ŠALOVCI