vestnik

Gasilci so se že dvajsetič spustili po Muri

Jože Žerdin, 17. 8. 2018
Jože Žerdin
Gasilci so obnovili znanje reševanja iz vode.
Aktualno

Gasilsko društvo Melinci je v sodelovanju z Gasilsko zvezo Beltinci in Občino Beltinci minulo sredo pripravilo občinski gasilski spust z reševalnimi čolni po valovih reke Mure od dokležovskega mosta oziroma priveza Šibje, ki ga je uredilo Društvo čolnarjev Dokležovje.

Občinski gasilski spust je sodil v okvir praznovanja občinskega praznika občine Beltinci. V osmih reševalnih čolnih se je popeljalo 80 gasilcev, podpornih članov in ljubiteljev reke Mure. Pot po valovih reke Mure jih je vodila skozi dokležovski most, nato so se popeljali mimo Otoka ljubezni v Ižakovcih in s čolni ustavili pri ciglarskem naselju na Melincih.


ba4290d744b8daa4af62b3ca9460bb72
Jože Žerdin
Gasilskega spusta so se udeležila vsa obmurska gasilska društva PGD Melinci, PGD Dokležovje in PGD Ižakovci in gostje iz PGD Gornja Bistrica.


Gasilskega spusta so se udeležila vsa obmurska gasilska društva PGD Melinci, PGD Dokležovje in PGD Ižakovci in gostje iz PGD Gornja Bistrica. Za varnost udeležencev pa so skrbeli s čolnom člani Vodno reševalne službe PGD Gornja Radgona. Letos je bil že jubilejni 20. gasilski spust po reki Muri. Vodja spusta je bil Andrej Zadravec iz PGD Melinci. Za varnost udeležencev je bilo poskrbljeno s strani članov Civilne zaščite občine Beltinci in bolničarja ter usposobljenih voditeljev čolnov, ki so tudi hkrati reševalci na vodi vseh treh obmurskih gasilskih društev Gasilske zveze Beltinci.

706da8af676f2402966d095c80dcb442
Jože Žerdin


Osnovni namen občinskega gasilskega spusta je bil, da so si gasilci obnovili znanje s področja reševanja na vodi, usposobili so si tudi fizično pripravljenost v primeru morebitnega reševanja utopljenca v vodi. Vsi, ki so se podali v reševalne čolne, so se tudi primerno oblekli v reševalne jopiče in poprijeli vesla. V vsakem čolnu pa je bila tudi reševalna oprema, ki mora biti ob vsakem spustu po vodi: reševalni obroči, sidra in druga oprema. Udeleženci so se popeljali z reševalnimi čolni osmerci. Vodni tok je gasilce nosil in valovil in po 7 kilometrih vožnje so vsi varno prispeli na cilj na obrežje ciglarskega naselja Melinci.

885d4218f3adda4f40a5cd31bfa6208a
Jože Žerdin


7f6cede6aae8db3465df603d85f389c5
Jože Žerdin

spust po muri gasilci