vestnik

Glasbena družina Prendl iz Gaberja: Najraje nastopajo pred starejšimi

Jože Gabor, 26. 1. 2020
Matej Vnuk
Družina Prendl s prijatelji ob nastopu na prireditvi Družina poje v Kobilju.
Aktualno

Lani so organizirali rodbinsko srečanje, udeležilo se ga je kar sedemdeset sorodnikov

Prendlove iz Gaberja je od nekdaj povezovala glasba. Ob družinskih srečanjih so namreč vedno zaigrali na harmoniko in zapeli. Lani so četrtič nastopili na prireditvi Družina poje v Kobilju, je povedal Smiljan Prendl.

»Prvo leto smo nastopali le člani ožje družine, ob meni še oče Franc in dva strica, Jožef in Ignac, naslednja tri leta pa so se nam pridružili še drugi sorodniki. Pri nas doma je bilo, ko sem bil še otrok, pogosto slišati glasbo in petje.« Njegov oče ter dva strica so bili člani glasbenih skupin, ki so igrale predvsem na porokah. Tudi sam se je v otroštvu naučil igrati harmoniko in kot mlad fant nastopal na praznovanjih rojstnih dni, po poroki in selitvi v Čentibo pa je igral le še v družinskem krogu in za prijatelje, pravi Smiljan.

03prendl3
Jože Gabor
Smiljan Prendl: »Da začnemo Prendlovi spet nastopati, sem najprej predlagal očetu Francu, ki je, potem ko je umrla mama, več let sameval doma.«

»Spet sem začel igrati na prireditvah, potem ko so me nagovorili, naj spremljam otroško folklorno skupino iz Gaberja. Da začnemo Prendlovi spet nastopati, sem najprej predlagal očetu Francu, ki je, potem ko je umrla mama, več let sameval doma. Videl sem, da je zelo žalosten in da noče v družbo. Rekel sem mu, da ni dobro, da je zaprt doma in da je treba živeti dalje,« pravi Prendl. Šel je tudi k dvema stricema, ki sta bila za sodelovanje.

Njihovi prvi nastopi so bili med obiskovalci prireditev zelo dobro sprejeti, kar jih je dodatno spodbudilo, pridružili pa so se jim še drugi sorodniki in nekateri prijatelji. Prendlovi so tudi člani skupine ljudskih pevcev in godcev Gaberski mantraši. Ti ob petju igrajo na harmoniko, kitaro in tamburico, pa tudi na doma izdelane glasbene instrumente ter orodje, kot so šejf, grablje, ribaš in vugaš. Nastopajo z ljudsko glasbo, pa tudi s popularnimi skladbami. Ob slovenskih so to še hrvaške in madžarske pesmi, ki jih mnogi poznajo, tako da zapojejo z njimi. »Med nastopi se prilagajamo glasbenemu okusu publike. Nastopali smo že tudi v Avstriji in na Madžarskem. Najraje pa imamo nastope v domovih za ostarele in seveda v domačem kraju.« Lani so štirikrat nastopali v domu za ostarele v Lendavi in dvakrat v domu za ostarele v Selnici na Hrvaškem. Njihovi nastopi res dokazujejo, da sta smeh in glasba pol zdravja. »Neverjetno je, kakšne spremembe pri ljudeh naredi glasba. Migajo v ritmu, tudi njihova obrazna mimika se spremeni. Tudi če so utrujeni in slabe volje, so na koncu boljše volje.« Prendlovi in njihovi prijatelji so znani tudi po tem, da ostanejo še po uradnem delu prireditve in se družijo.

Srečanje rodbine

Lani so v Gaberju prvič organizirali srečanje rodbine Prendl. »Bilo nas je sedemdeset. Večina sorodnikov je ostala v Prekmurju, ena družina je prišla iz Ljubljane, sestrična, ki je bila med pobudniki za organizacijo dogodka, pa je v Nemčiji.« Tudi najmlajši člani družine se jim radi pridružijo pri petju, imajo posluh in tako kot oni uživajo v glasbi, vendar nobeden ne igra instrumenta.

prendl glasbena-družina