vestnik

Golob: Člani koalicije bodo podpisali zavezo za sodelovanje pri pripravi zdravstvene reforme

Vestnik.si, STA, 18. 1. 2023
Rok Rakun, KPV
Robert Golob, predsednik vlade.
Aktualno

Na koalicijskem vrhu, na katerem so se osredotočili samo na področje zdravstva, so se po besedah predsednika vlade Roberta Goloba dogovorili, da bodo vsi prisotni člani koalicije podpisali zavezo za sodelovanje pri pripravi zdravstvene reforme. Do četrtka bodo pripravili konkretno časovnico zakonodajnih in izvedbenih ukrepov do leta 2025.

Kot je na novinarski konferenci po koalicijskem vrhu povedal Golob, je njihov namen pokazati ljudem, da so skupaj odločeni, da izpeljejo reforme, ki jih Slovenija potrebuje, da postane moderna država.

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan, ki je predstavil zdravstveno reformo, je po Golobovih besedah dobil popolno podporo vseh udeleženih pri načrtih zanjo. Analiza zdravstvenega sistema, ki jo je minister danes predstavil na koalicijskem vrhu, javnosti pa jo bo v prihodnjih dneh, je pokazala, da so razmere slabše, kot si kdorkoli v državi misli, je dejal premier. Dobra novica pa po njegovih besedah je, "da obstaja načrt", ki ima tudi konkretno časovnico.

O njem so, kot je pojasnil Golob, danes razpravljali brez dlake na jeziku. "Ni bil namen, da kogarkoli discipliniramo," je zatrdil. Namen je po njegovih besedah, da sklenejo zavezo, da je reforma nujna ter da jo bodo izvajali skupaj.

Tako so se po njegovih besedah dogovorili, da bodo do četrtka pripravili konkretno časovnico zakonodajnih ukrepov, ki bodo sprejeti do konca leta, in tudi časovnico izvedbenih ukrepov, ki se bodo izvajali letos ter v letih 2024 in 2025. Zavezo za sodelovanje pri pripravi zdravstvene reforme bodo podpisali vsi prisotni na koalicijskem vrhu, tudi poslanci, je še dodal premier.

Kot je pojasnil, so danes govorili samo o področju zdravstva, zato bo čez 14 dni pripravili podoben vrh na temo ostalih petih reform, princip pa bo enak - "analiza, časovnica in zaveza za izvršitev". Po tistem vrhu koalicije bodo pripravili tudi aneks h koalicijski pogodbi, ki bo zajemal časovnico za vse reforme. Pri tem aneksu bo po Golobovih zagotovilih "dovolj časa, da bo prestal vse demokratične procese vseh strank v koaliciji". Podpisali ga bodo v roku šestih tednov, je še napovedal premier.

koalicija vrh vlada zdravstvo reforma