vestnik

Golob: »Kako razvojne priložnosti zagrabiti še bolj celovito in ambiciozno«

A.N.R.R., 16. 8. 2022
Jure Zauneker
Robert Golob na delovnem obisku v regiji.
Aktualno

Na obisku v Prekmurju se je predsednik vlade Robert Golob srečal tudi s predstavniki gospodarstva, obrtne in gospodarske zbornice ter nekaterimi podjetji.

Kot je povedal predsednik vlade, so si izmenjali poglede na marsikaj, kar pesti poslovni svet in s čim se soočajo v regiji, niso pa se mogli izogniti niti situaciji z energenti in cenovno draginjo le teh. Pogovarjali pa so se tudi o razvojnih priložnosti, ki jih ima Pomurje in o strateških usmeritvah. Če poenostavim, je povedal Golob, poleg kmetijstva, namakalnih sistemih in kako s serijo vodonosnikov in zadrževalnikov pomagati kmetijstvu, smo se pogovarjali o veliki neizkoriščeni priložnosti Pomurja, ki je prav tako povezana z energetsko krizo, to pa je geotermalna energija.

murska-sobota, obisk-goloba
Jure Zauneker
Robert Golob na delovnem obisku v regiji.

Velik del gospodarstva računa na izkoriščanje tega potenciala, ne le z vidika ogrevanja ampak tudi s stališča predelovane industrije. Pogovor je tekel tudi o tem, kako izkoristiti naravne danosti in ojačati živilsko predelovalno industrijo, tako glede izobraževalnih sistemov kot investicij v infrastrukturo.

Predsedniku vlade se je zdel sestanek zelo poučen, zelo iskren in neposreden.

Predsedniku vlade se je zdel sestanek zelo poučen, zelo iskren in neposreden, verjamem pa, da bodo tudi na podlagi pogovorov v naslednjih korakih že prišli s konkretnimi ukrepi, ki bodo v korist gospodarstva in Slovenije kot države.

murska-sobota, obisk-goloba
Jure Zauneker
Robert Golob na delovnem obisku v regiji.

Predstavil je tudi ukrepe glede energetske draginje za prihodnji teden in prihodnje leto. V četrtek bo prva serija ukrepov, ki je povezana s cenami električne energije za letošnje leto. V skladu z Evropsko direktivo o državni pomoč, je napovedal, da bodo pokrili del razlike med lansko in letošnjo ceno električne energije. Sredstva zato so na gospodarskem ministrstvu že zagotovljena. »Letos je bil manjši del obrtnikov in industrije podvržen visokim cenam, v prihodnjem letu pa bo večina in pogovarjali smo se, kako pomagati malim in srednje velikim porabnikom.«

Obljubil je tudi, da dodatnih dajatev ne bodo uvajali, saj ne želijo iti po poti drugih držav, kjer so prevalili stroške višjih energentov na potrošnika, večinoma na gospodinjstva. Pri nas bodo cene bistveno nižje kot v sosednji Avstriji, je še zagotovil.

Podobno je pri plinu, kjer ne bo pomanjkanja, soočali pa se bomo s problemom zelo visokih cen. Obljubil je, da dodatnih dajatev ne bodo uvajali, saj ne želijo iti po poti drugih držav, kjer so prevalili stroške višjih energentov na potrošnika, večinoma na gospodinjstva. Pri nas bodo cene bistveno nižje kot v sosednji Avstriji, je še zagotovil.

murska-sobota, obisk-goloba
Jure Zauneker
Robert Golob na delovnem obisku v regiji.

Glede geotermalne energija pa so govorili tudi o tem, kako omogočit še večje izkoriščanje obstoječih vrtin. Dogovorili so se, da skupaj s strokovnjaki z okoljskega ministrstva pripravijo pregled, kakšna je trenutna situacija in da na podlagi tega pripravijo načrt, kaj je možno narediti. Golob je povedal, da ne želijo omejevati še tistih nekaj, ki jo že uporabljajo. »Verjamem, da je geotermalna energija velika razvojna priložnost za Pomurje in jo je potrebno zagrabiti bolj celovito in bolj ambiciozno.«

murska-sobota, obisk-goloba
Jure Zauneker
Robert Golob na delovnem obisku v regiji.

Dotaknili pa so se tudi pomanjkanja delovne sile, težave, s katero se ne sooča le Pomurje, ampak celotna Slovenija. Tu je velik izziv, kako hitreje priti do delovnih dovoljenj, da delovno silo, ki odhaja v tujino nadomestimo z delavci iz drugih držav. Da bi delodajalci obstoječe obdržali, pa je drugo, delodajalci tega niso predlagali, še pove Golob in doda, da verjetno bolj razmišljajo v smislu, kako naj država zniža davke. »Dejstvo je, da zaradi dodane vrednosti na zaposlenega ne moremo ponuditi tako visokih plač, kot jih lahko ponudijo v tujini.« Doda še, da bo potrebno vlagati v stvari, ki dvigajo dodano vrednost, da bodo tudi plače višje, zaradi staranja prebivalstva pa bo potrebno poskrbeti za priliv delovne sile od drugod,« še pove.

robert-golob prekmurje gospodarstvo energenti